Turunç Meyvesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Turunç (Citrus aurantium), sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan Turunçgillerden olan ve bütün Akdeniz’e kıyı ülkelerde, Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine denir. Vatanının Güneydoğu Asya olduğu tahmin edilen bitki binlerce yıldan beri Akdeniz havzasında yabani olarak yetişmekte ve de yetiştirilmektedir. Turunç Amerika’nın keşfinden sonra bu kıtanın soğuk bölgeleri hariç her yerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Turunç meyvesinin kabuklarını rendeleyip çeşitli tatlı ve marmelatlarınızda doğal bir aroma verici olarak kullanabilirsiniz. Ya da kabuklarını dilimleyip evde kendi reçellerinizi yapabilirsiniz

Turunç, aynı zamanda bitkisel tıbbında aktif bileşeni olan sinefrin nedeniyle uyarıcı ve iştah kesici olarak kullanılır. Turunç kalp ve kardiyovasküler organların tıbbi durumlarını tek başına veya diğer maddelerle formüller halinde etkilediği hâlâ sonuçlanmamıştır.

Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

1-) Çiçeği, yaprağı, kabuğu ve meyvesi ile farklı faydaları olan turunç meyvesinin kabuğu, çay yapılarak içilirse iştah açar ve susuzluğu giderir. İştah açarken aynı zamanda vücuda kuvvet ve enerji verir.

2-) Ağız kokusuna iyi gelir Turunç yaprağı. Evet ağzınız pis kokuyorsa Turunç yaprağı çiğnenerek tüketildiğinde ağız kokusuna iyi gelirken turunç çekirdeği ya da turunç meyvesinden hazırlanan turunç suyu yılan, akrep gibi böcek sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılır.

3-) Karnınız mı ağrıyor? Mideniz mi yumuşak? İşte çare Turunç meyvesi! Turunç meyvesi, mideyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Şerbeti veya suyu içilirse mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki taşır. Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.

4-) Turunç kabuğunun iç kısmı, kanın temizlenmesini sağlar ve kalbi kuvvetlendirir. Özellikle çarpıntı gibi durumlara karşı geleneksel tıpta başvurulan meyve, kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır.

5-) Sinirleri azaltıcı etkiye sahip olan turunç, yatıştırıcı etki gösterir ve rahatlama sağlar. Üzüntü ve sıkıntıyı gidermede kullanılır. Özellikle stres kaynaklı depresyonda etkili bir besindir.

6-) Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi faydaları arasında yer alır. Kan şekerini düşürmesine rağmen şeker hastaları tarafından dengeli ve doğru kullanılması büyük önem taşır.

Bir Cevap Yazın