Modern Gökbilimin Başlangıcı

Modern Gökbilimin Başlangıcı Nikolas Kopernik’in (nicolaus copernicus) Güneş merkezli kuramının 1543′ te yayımlanması, yer merkezli kozmolojik sistemin ilk kez ciddi olarak sorgulanmasını sağladı.

Johann Wolfgang von Goethe daha sonra Tüm keşifler ve fikirler arasında insan ruhunun üzerinde en çok Kopernik”in öğretisinin etkisi olmuştur. Dünya yuvarlak ve kendi içinde etkisiz olarak güç bela bilinir haldeyken, evrenin merkezi olma ayrıcalığından vazgeçmesi istendi, demiştir. Batlamyus’un Dünya merkezli modeli Avrupa’da son 1500 yıl boyunca üstün durumdaydı. Model, gökyüzünün rastgele bir izleyici için görünümüyle bağdaşıyordu ve her şeyin merkezine insanın koyulması insan tabiatına cazip geliyordu. Ancak Kopernik Güneş merkezlilikteki mantığı görmüştü:

Merkezde Güneş bulunuyor. Çünkü bu güzel mabedin ışığını, aynı anda her şeyi aydınlatabildiği bu yerden başka bir yere kim koyardı ki?

Nicolaus Copernicus

Kopernik’in gökbilimsel sistemi basitlik gibi büyük bir avantaja sahipti. Çünkü Batlamyus”un anlayışının en temel özelliği olan ve gezegenlerin hareketini açıklarken kullandığı karmaşık geometrik yöntemleri gerektirmiyordu. Bu sistem gezegenlerin geriye doğru gerçekleştirdiği hareketlerin gerçek olmadığını, sadece öyle algılandığını ve bunun Dünya”nın hareketi nedeniyle gerçekleştiğini kabul ediyordu. Güneşi her şeyin merkezinde kabul edip etrafında sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya ve Ay, Mars, Jüpiter ve Satürnün döndüğünü ve bunların ötesinde sabit yıldızların bulunduğunu söylüyordu. Dünya her gün kendi ekseninde dönüyordu. Ay, Dünyanın etrafındaki dönüşünü bir ayda ve Dünya, ekseninde eğik bir şekilde Güneş’in etrafındaki dönüşünü bir yılda tamamlıyordu. Güneş merkezli kuram halkın reddiyle karşılaşacak, Kilise’yi sinirlendirecek, Bilimsel Devrimin başlangıcının sinyalini verecekti.

Kaynak: Bir Nefeste Büyük Bilim İnsanları, sayfa: 31-32

Bir Cevap Yazın