Uydu Tamir Robotları

Uydu Tamir Robotları

Uzayda bir uydu bozulunca ne yapacağız? Tabi ki bir tamirci robot göndereceğiz!

Yakında Dünya’nın çevresindeki yer-sabit yörüngeye (geostationary orbit – GEO) uyduların bakımını ve tamiratını çok kolay ve ucuz bir şekilde gerçekleştiren robotlar gönderebiliriz.

Savunma İleri Araştırma Projeleri (DARPA) uyduların üzerine fırlatmafan önce robotlar eklemeyi planlıyor. Bu robotların uzayda gerçekleştireceği görevlerin arasında uyduları incelemek, problemleri düzeltmek ve yörünge ayarlarını yapmak bulunuyor.

Phoenix adı verilen bu proje, Dünya’nın 35.400 kilometre üstündeki uydularda çıkan problemleri çözmenin maliyetini büyük çapta düşürecek. Alçak Dünya yörüngesinde (Low Earth Orbit- Leo) bulunan uyduları geleneksel yöntemlerle onarmak mümkün çünkü onlara Dünya’dan ulaşmak kolay. Fakat yer-sabit yörüngenin yüksekliği, günümüz teknolojisiyle buraya tamir görevleri gerçekleştirmeyi imkansız hale getiriyor. Robotu fırlatmadan önce uyduya yüklemek, Dünya’daki bilim insanlarına uzayda uzaktan kumanda ile tamir görevlerini gerçekleştirme olanağı tanıyacak. Bu sayede hem uyduların kullanılabilir ömrü artacak, hem de hasar gören uydular çöpe atılmak yerine tamir edilip kullanılmaya devam edilebilecek.

Kaynak: All About Space, Sayfa 22

Bir Cevap Yazın