İnternet Sunucuları Ağı: Tim Berners-Lee

Bilgisayarlar, Pascaline, Charles Babbage’ın (1791-1871) fark makinesi, Ada Lovelace (1815-1852) algoritmaları ve Turing makinesi gibi ilk hesaplama makinelerinde hareketle geliştirilmiştir. Bilgisayarları ağlara bağlamak, paylaşılan bilgisayarların ne kadar güçlü olabileceğini gösterdi ve İngiliz bilgisayar uzmanı Tim Berners-Lee (d. 1955) bunu internet sunucuları ağını (world wide web [dünya çapında ağ] – www) icat ederek bir adım ileri götürdü.

Berners-Lee, söz konusu ağla ilgili ilk tasarısını CERN’de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) çalışırken yazdı. Kafasında bilgisayarların geniş bir ağ üzerinde birbirine bağlı ve bilginin erişilebilir olduğu küresel bir alan canlandırıyordu. O dönemde internet, bilim insanları ve askeriyenin kullandığı, bilgisayarlar arası bağdan ibaretti; ancak Berners-Lee bir bilgisayar kullanıcısının başka bir belgeye “atlayabilmesini” sağlayan hiper metin bağlarını kullanarak internet aracılığıyla erişilebilecek bir dosya ağı yaratabileceğini fark etti.
Berners-Lee bu hayalini 1990’da, bilgisayarlar tarafından hiper metin dosyalarını iletmek için kullanılan Hiper Metin Aktarma Protokolü’nü (Hypertext Transfer Protocol, HTTP) yazarak gerçeğe dönüştürdü. Aynı zamanda hiper metin sayfaları düzenlemek için Hiper Metin İşaretleme Dili’ ni (Hypertext Markyp Language, HTML) yazdı, sayfaların incelenmesine olanak sağlayan bir müşteri programı ya da tarayıcı geliştirdi ve ilk ağ sunucusunu kurdu.
Kaynak: Bir Nefeste Büyük Bilim İnsanları, Sayfa 74-75