Artan Kedi Nüfusu Doğal Yaşamı Tehdit Ediyor!

Yırtıcı kedilerin hayvanseverler tarafından sahiplenilmesi ve daha sonra da hayvanseverlerin kediye bakamayıp sokağa salması yüzünden eko sistem zarar görüyor. Kuş, sincap, tavşan, fare, baykuş, yarasa gibi canlıları avlayan kediler, eko sistemi bozduğundan dolayı Avusturya’da kedi soykırımı yapılması için yasa tasarısı kabul edildi. Avustralya’da 2 milyon yabani kedinin 5 yıl içinde öldürüleceği haberi, birçok ülkede ve Türkiye’de de özellikle sosyal medya üzerinden tepkiyle karşılandı. Avustralya’nın ‘kedi soykırımı’na karşı hayvan hakkı savunucularının başlattığı imza kampanyasına ek olarak Change.org’da Türkçe imza kampanyası da başlatıldı.

Bilim insanlarına göre Avustralya’nın biyoçeşitliliğine yönelik en büyük tehdidi artık vahşi kediler oluşturuyor. Bu kediler kıta Avustralyasına 100 yıl kadar önce beyaz yerleşimcilerle birlikte gelmiş yerli olmayan hayvanlar.

Daha önceden yapılan bir araştırmada, sadece Amerika Birleşik Devletleri sınırları dahilinde yaşayan kedilerin, her sene 1.4-3.7 milyar civarında kuşun, 6.9-20.7 milyar civarında farenin ve diğer memelinin ölümünden sorumlu olduğu anlaşılmıştı. Nature Communications dergisindeki araştırmaya göreyse, Kuzey Amerika ve Avrupa’da yaşayan her bir kedi yılda 30-47 kuş ve 177-299 küçük memeli öldürüyor.

Bir Cevap Yazın