Tarihte Bugün: 20 Şubat

  • Mekanik ve termodinamik alanlarında önemli buluşlar yapan Avusturyalı fizikçi Ludwig Boltzmann doğdu. 20 şubat 1844 yılı.
  • John Willard Milnor doğdu. 7 boyutlu bir kürenin 28 farklı farklı yapıya sahip olabileceğine dair kanıtı nedeniyle 1962’de Fields Madalyası’na layık görülen Amerikalı matematikçi. Bu çalışma yeni diferansiyel topoloji alanını açtı. Milnor teoremi, bir düğümün toplam eğriliğinin en az4 olduğunu göstermektedir. 1950’lerde Milnor, bir topolojik grubun sınıflandırma alanını inşa ettiği ve yarı basit bir kompleksin geometrik olarak gerçekleştirilmesini verdiği cebirsel topoloji üzerinde önemli miktarda çalışma yaptı. 1970’lerden beri ilgi alanı dinamikler, özellikle de holomorfik dinamikler. Milnor, Amerikan Matematik Topluluğu’na başkan yardımcısı olarak hizmet etti (1975-76) ve 1989’da Wolf Ödülü’ne layık görüldü. 20 Şub 1931 yılı.
  • Curt Paul Richter doğdu. Vücudun biyoritmlerini keşfeden ve beynin günlük uyku, uyanma ve diğer aktiviteleri kontrol eden kısmını tanımlayan Amerikalı psikobiyolog. Bu biyolojik saat hakkında ilk olarak 1927’de yazdığı bir makalede, iç döngülerin bir hayvanın içme, yeme, koşma ve cinsel davranışlarını nasıl kontrol ettiğini anlattı. Ayrıca, hayvansal biyolojik süreçlerin öğrenilmiş davranışlarla ne ölçüde etkilenebileceğini de inceledi. Richter, eski halklar tarafından ateşin keşfini alışkanlıklarda, iletişimde, öğrenmede önemli değişikliklere bağladı ve hatta beyin yapısında değişikliklere neden oldu. Davranışları ve uyku, stres ve hastalığın başlangıcı ile ilgili. Richter toplamda 250’den fazla araştırma makalesi yazdı. 20 Şub 1894 yılı.
  • Astronot John Glenn, 4 saat 55 dakika içinde Dünya’nın çevresinde üç tur attı. 20 Şubat 1962 yılı.
  • Maria Goeppert-Mayer öldü. 1963 Nobel Fizik Ödülü’nün yarısını, kabuklu nükleer model önerisi için Batı Almanya’dan J. Hans D. Jensen ile paylaşan Alman fizikçi. (Ödülün diğer yarısı ilgisiz çalışmalarından dolayı ABD’den Eugene P. Wigner’a verildi.) 1939’da Columbia Üniversitesi’nde atom bombası projesi için uranyum izotoplarının ayrılması üzerine çalıştı. 1949’da, protonlar ve nötronlar tarafından işgal edilen mermilerinbir yapısı açısından atom çekirdeklerinin ayrıntılı özelliklerini açıklayan kabuk nükleer modelini tasarladı. Bu, belirli sayıda nötron (50, 82 veya 126 gibi) ve aynı sayıda proton içeren çekirdeklerin büyük istikrarını ve bolluğunu açıkladı. 20 Şub 1972 yılı.

Bir Cevap Yazın