Seks Dürtüsü, Çekilme Sistemi, Bağlanma Sistemi

İnsan Hayatını Zorlaştıran Üç Duygu Sistemi: Seks Dürtüsü, Çekilme Sistemi, Bağlanma Sistemi

  1. Seks Dürtüsü (libido veya şehvet) cinsel tatmin özlemi ile karakterizedir ve öncelikle hormonlarla (östrojenler ve androjenler) ilişkilidir. Cinsel dürtü, bireyleri uygun herhangi bir partnerle cinsel birliktelik aramaya motive etmek için gelişti.

2. Çekilme Sistemi (insanlarda “tutkulu aşk”, “takıntılı aşk” veya “aşıklık” olarak ad edilir) artan enerji ve dikkatin tercih edilen bir çiftleşme ortağına odaklanması ile karakterizedir. İnsanlarda, çekim aynı zamanda coşku duyguları, sevgili hakkında müdahaleci düşünme ve duygusal birliktelik özlemi ile de ilişkilidir. Beyinde öncelikle nörotransmitter dopamin ve norepinefrinin yüksek seviyeleri ve düşük serotonin seviyeleri ile ilişkilidir. Bu duygu sistemi esas olarak erkek ve dişilerin potansiyel çiftleşme partnerleri arasında ayrım yapmalarını, çiftleşme enerjilerini korumalarını, genetik olarak üstün bireyleri tercih etmelerini ve döllenme tamamlanana kadar bu bireyleri takip etmelerini sağlamak için gelişti.

3. Bağlanma Sistemi (insanlarda “eşlik eden aşk” olarak anılır) kuşlarda ve memelilerde karşılıklı bir bölgenin savunuluşu, karşılıklı yuva inşası, ayrılık kaygısı ve paylaşılan ebeveyn işlerini içerebilecek davranışlarla karakterize edilir. İnsanlarda bağlanma, sakinlik, güvenlik, sosyal konfor ve duygusal birliktelik duyguları ile de karakterize edilir. Bağlanma beyinde öncelikle nöropeptidler oksitosin ve vazopressin ile ilişkilidir. Bu duygu sistemi, bireyleri türlerinin ebeveynlik görevlerini tamamlayacak kadar uzun süre ilişkilerini sürdürmeye motive etmek için gelişti.

Bir Cevap Yazın