Tarihte Bugün: 17 Mart

  • Cornelia Maria Clapp doğdu. Bilim dünyasının kadınlara yeni açıldığı bir dönemde bir öğretmen olarak etkisi büyük ve kalıcı olan Amerikalı zoolog ve eğitimci. Mt. Holyoke Koleji’nde zooloji profesörü oldu ve burada oldukça etkili olduğunu kanıtlayan canlı bir laboratuvar öğretim yöntemi geliştirdi. Clapp, Woods Hole, Mass’ta yeni kurulan (1888) Deniz Biyolojisi Laboratuvarı’ndaki araştırma grubunda aktifti. Başta embriyoloji alanında olmak üzere orada araştırmalara devam etti. Kariyeri boyunca çok az şey yayınladı, en büyük etkisi eğitim yoluyla kadınlara bilimsel bilgi ve fırsat genişletmek oldu. 17Mart 1849 yılı.
  • Walter Hess doğdu. Walter Rudolf Hess, 1949 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü “iç organların faaliyetlerininkoordinatörü olarak interbrainin işlevsel organizasyonununu keşfetmesi” nedeniyle paylaşan İsviçreli bir fizyologdu. 1948’de Hess, sıçanların beyinlerine elektrotlar yerleştirmek için uygun teknikler geliştirdi ve bu tekniklerden beynin belirli içgüdülerle ilişkili bölgelerini bulabildi. Araştırmaları sayesinde, beynin belirli bölgelerinin (ve özellikle hipotalamusun) vücudun iç organlarının işleyişiyle ve uyku, açlık veya savunma mekanizmaları gibi otonomik işlevlerle ilişkili alanlarla nasıl ilişkili olduğunu belirledi. 17 Mart 1881 yılı.
  • Manş Denizi, ilk defa buharlı bir deniz aracı ile geçildi. 17 Mart 1816 yılı.
  • İkinci Dünya Savaşında Japonya’ya atom bombası atan uçağın pilotu Thomas Freebee öldü. 17 Mart 2000 yılı. Bomba ilk anda 80.000 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Daha sonraki yıllarda bu durum sebebi ile üzgün olduğunu belirtse de artık çok geçti.
  • Hollandalı matematikçi Daniel Bernoulli öldü. Bernoulli matematikçi ailesinin ikinci neslinde en seçkin olan Fransız matematikçi. Tıp, biyoloji, fizyoloji, mekanik, fizik, astronomi ve oşinografi gibi yetenekleri genişti. Bernoulli’nin türediği teoremi onun adını almıştır. (Basitçe söylemek gerekirse, bir sıvının basıncını ve hızını, aslında enerjinin korunmasının bir uygulamasını ilgilidir.) Gelgitler, gezegen yörüngeleri, kum saatlerinin optimal şekli ve gemilerin eğimini ve rulosunu azaltmak da dahil olmak üzere çeşitli konulardaki makaleler için çeşitli ödüller kazandı. Daniel Bernoulli çalışmalarıyla matematik fiziği kurdu. Bileşik hareketi çeviri ve rotasyon hareketlerine çözmenin avantajını gösteren ilk oydu. 17 Mart 1782 yılı.
  • Irène Joliot-Curie öldü. Fransız fizikçi ve fiziksel kimyager, Frédéric Joliot-Curie’nin eşi, 1935 Nobel Kimya Ödülü’nü “yeni radyoaktif elementlerin sentezi nedeniyle” paylaştı. Örneğin, ortak araştırmalarında alfa ışınlarına maruz kalan alüminyum atomlarının radyoaktif fosfor atomlarına dönüşüm yaptığını keşfettiler. Nobel Ödüllü Pierre ve Marie Curie’nin kızıydı. 1946’dan itibaren annesi tarafından kurulan Paris Radyum Enstitüsü’nün müdürü oldu. Annesi gibi lösemiden öldü, araştırma sırasında radyasyona maruz kalması sonucu. 17 Mart 1956 yılı.

Bir Cevap Yazın