Tarihte Bugün: 18 Mart

  • Sayılar teorisi alanında araştırmalar yapan Rus matematikçi Christian Goldbach doğdu. 18 Mart 1690 yılı.
  • John Z. Young doğdu. John Zachary Young, hayvanların nasıl işleyişlerine ve özellikle beyinlerine tutkuyla ilgi duyan bir İngiliz zoolog ve sinirbilimciydi. Araştırmaları modern nörobiyolojinin temelini attı. Kariyeri, fizyoloji, deneysel psikoloji ve felsefede de meraklı bir sefalopod biyoloğu olarak başladı, ancak sinirbilimci oldu. İlk makalesi (1929) ahtapottaki daha önce tarif edilmemiş episteller gövde üzerindeydi. Sefalopodlar (ahtapot, kalamar, mürekkep balığı ve nautiloidler) üzerine araştırmalarına ahtapot öğrenmesi ve hafızanın temeli üzerine deneylerle devam etti. Bu konuda daha birçok makale yazdı. Ahtapot beyninde görsel ve dokunmatik anılar için farklı mağazalar tanımladı, daha önce bilinenden çok daha karmaşık bir beyin. 18 Mart 1907 yılı.
  • Rus kozmonot Aleksey Leonov, uzay aracından çıkıp boşlukta yürüyen ilk kişi oldu. 18 Mart 1965 yılı.
  • Keops piramidinde araştırma yapan arkeologlar yaklaşık 4500 yıllık bir mumyaya rastladılar. 18 Mart 1989 yılı.
  • Hideo Shima öldü. Tokyo ve Osaka’yı birbirine bağlayan dünyanın ilk hızlı “mermi” treninin yapımını tasarlayan ve denetleyen Japon mühendis. Ekim 1964’te saatte 138 mil hızla hizmete başladı. Demiryolu hattı kara taşımacılığında yeni bir dönem açtı. (Mevcut nesil 169 mph’ye ulaşır). Shima, Japonya’nın Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı’nda 1977 yılına kadar Japonya’nın uzay geliştirme programını yönetti. Kariyerinin başlarında Shima, güçlü buharlı lokomotifler geliştirmek için çok çalıştı ve savaş zamanı yük için 2-8-2 D51 ve D52 ve yolcu trenleri için savaş sonrası 4-6-4 C62 ile sonuçlandı. Daha sonra tüm tren uzunluğu boyunca dağıtılan elektriksel güdü gücünü geliştirdi ve raylara ve yapılara zarar vermeden çok üniteli bir trende daha yüksek güç çıkışı sağladı. 18 Mart 1998 yılı.
  • Othniel Marsh öldü. Othniel Charles Marsh, 1000’den fazla fosil keşfeden Amerikalı bir paleontologdu. Batı ABD’de kapsamlı bilimsel keşifler yaptı ve soyu tükenmiş Kuzey Amerika omurgalılarının bilgisine büyük katkıda bulundu. Marsh, 1870 ve 1873 yılları arasında sahada sadece dört sezon geçirdi. “Büyük Kemik Savaşları”, Amerika’nın dönemin diğer büyük omurgalı paleontologlarından Edward Drinker Copeile rekabetin bir sonucu oldu. Her bilim adamı, fosilleri mümkün olduğunca çabuk ortaya çıkarmak ve geri göndermek için saha ekiplerini tuttu. Rakip mürettebatın birbirlerini gözetlemiş, kendi ve birbirlerinin gizli yerlerini dinamitlemiş (rakiplerinin orada kazı yapmamasını sağlamak için) ve zaman zaman birbirlerinin fosillerini çaldıkları biliniyordu. 18 Mart 1899 yılı.

Bir Cevap Yazın