Tarihte Bugün: 20 Mart

  • Erwin Neher doğdu. 1991 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü “hücrelerdeki tek iyon kanallarının işleviyleilgili keşifleri için” paylaşan Alman fizikçi. Kanallar, iyonların (yüklü atomlar) hücreyi çevreleyen zardan geçebileceği rotadır. Neher ve Sakmann, söz konusu miniscule elektrik akımlarını (picoampere aralığında,10 -12A) ölçmek için, tek bir kanal molekülünün şeklini nasıl değiştirdiğini izleyen ve bu şekilde saniyenin birkaç milyonda biri kadar bir zaman diliminde akımın akışını kontrol eden benzersiz bir yöntem geliştirdiler. İyon kanallarının düzenlenmesi, hücrenin yaşamını ve normal ve patolojik koşullar altındaki işlevlerini etkiler. 20 Mart 1944 yılı.
  • Osmanlı gökbilimcisi Takiyüddin, astronomi ölçümlerinde kullanılacak dokuz farklo aleti yapmaya başladı. Bu aletler, daha sonra araştırma yapan pek çol Batılo Bilim adamıma yardımcı olmuştur. 20 Mart 1570 yılı.
  • ABD, ilk uçak gemisi olan Langley’i kullanmaya başladı. 20 Mart 1922 yılı.
  • Amerikalı fizikçi Polycarp Kusch 82 yaşında öldü. 20 Mart 1993 yılı.
  • Ivan Matveyevich Vinogradov 91 yaşında öldü (d. 2 Eyl 1891). Sayıların analitik teorisine yaptığı katkılarla tanınan Sovyet matematikçi, Goldbach varsayımının kısmi bir çözümü de dahil olmak üzere, yeterince büyük her tek tamsayının üç tek asalın toplamı olarak ifade edilebileceğini kanıtlıyor. En ünlü eserinde yöntemlerini anlattı Asal Sayılar Teorisi ile İlgili Bazı Teoremler(1937). 20 Mart 1983 yılı.

Bir Cevap Yazın