Bireysel Talep Şedülü ve Bireysel Talep Eğrisi

Bireysel Talep Şedülü ve Bireysel Talep Eğrisi

Diğer faktörler sabitken, belli bir zaman diliminde bir tüketicinin bir mal veya hizmetten farklı fiyat düzeylerinde satın almaya hazır olduğu miktarları gösteren tabloya bireysel talep şedülü denir.

Tablo 3.1’de tüketici Z’nin bireysel talep şedülü gösterilmektedir. Tüketici Z’nin bireysel talep şedülü, beş farklı fiyat düzeyinde tüketici Z’ nin satın almaya hazır olduğu X malı miktarlarını göstermektedir. Şedülde yer alan her bir satır X malının farklı fiyat ve talep kombinasyonlarını vermektedir. Bu şedüle göre; a kombinasyonunda X malının birim fiyatının 27 TL olduğunda Z tüketicisi X malından 25 adet satın almak istemekte, b kombinasyonunda X malının birim fiyatının 22 TL’ye düştüğünde Z tüketicisi X malından 50 adet satın almak istemekte, c kombinasyonunda X malının birim fiyatının 17 TL’ye düştüğünde Z tüketicisi X malından 75 adet satın almak istemekte, d kombinasyonunda X malının birim fiyatının 12 TL’ye düştüğünde Z tüketicisi X malından 100 adet satın almak istemekte, e kombinasyonunda X malının birim fiyatının 7 TL’ye düştüğünde Z tüketicisi X malından 125 adet satın almak istemektedir.

Şedülde yer alan veriler ışığında X malının fiyatı azaldıkça tüketici Z’nin X malından daha fazla satın almak istediği görülmektedir. Yani, talep kanunun da işaret ettiği gibi, X malının fiyatı ile talep edilen miktarı arasında ters yönlü bir ilişki söz konusudur. Diğer faktörler sabit iken, bir tüketicinin bir mal veya hizmetten talep ettiği miktarlar ile malın farklı fiyat düzeyleri arasındaki fonksiyonel ilişkiyi yansıtan grafiğe bireysel talep eğrisi denir.

Talep şedülünde yer alan veriler ışığında, dikey eksene X malının fiyatını ve yatay eksene de tüketici Z’nin X malından talep ettiği miktarları koyarak tüketici Z’nin bireysel talep eğrisini elde edebiliriz. Z tüketicisi için elde edilecek olan talep eğrisi sol yukarıdan sağ aşağıya doğru giden negatif eğimli bir doğru görünümünde olacaktır. Tablo 3.1’deki veriler yardımıyla çizilen Z tüketicisine ait bireysel talep eğrisi Grafik 3.1’de gösterilmiştir. Grafikte Z tüketicisine ait bireysel talep eğrisi DZ harfi ile temsil edilen doğru tarafından verilmektedir. Talep kanunu tarafından da ima edildiği gibi, a kombinasyonundan e kombinasyonuna doğru ilerledikçe X malının fiyatının sürekli azaldığı buna karşılık X malından tüketici Z tarafından talep edilen miktarında sürekli arttığı görülmektedir.

Bir Cevap Yazın