Tarihte Bugün: 28 Mart

  • Sir Joseph William Bazalgette doğdu. Londra için ana drenaj sistemini tasarlayan İngiliz inşaat mühendisi ve inşaat mühendisi. Bir mühendisolarak, Londra’da bazı büyük köprüler inşa etti, ancak en büyük başarısı Thames Nehri’ndeki kanalizasyon kirliliğiyle ilgili büyüyen bir sorunu çözmekti. 1800’lerin ortalarında, o kadar çok Londralı yeni “su dolaplarını” kullanıyordu ki, her ne kadar kanalizasyonla korkunç bir şekilde kirlenmişti. “Büyük Koku” krizi kolera salgınlarıyla tırmandı. Bazalgette, 20 yıllık bir proje olan Londra’nın kanalizasyon sistemini tasarlamak ve inşa etmek için seçildi. Bazı fikirleri bugün hala şehir mühendisliğini etkiliyor. 28 Mart 1819 yılı.
  • Küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek amacı ile ‘Dünya Saati’ eylemi yapıldı. tüm dünyada yaklaşık 1 milyon insan aynı anda, yaşadığı yerdeki tüm elektrikli aletleri ve ışıkları bir saat süre ile kapattı. 28 Mart 2009 yılı.
  • Hooke’un Kayıp Müsveddesi: https:2006 yılında, Robert Hooke’un kendi el yazısıyla yazdığı önemli bir “kayıp” el yazması kitap, yaklaşık 1 milyon sterlinlik bağışlarla Kraliyet Cemiyeti için satın alındı. Kitap, bir son dakika satın alma anlaşması yapıldığında ve değerli belgeyi İngiltere’de tuttuğunda açık artırma bloğuna çıkmadan sadece birkaç dakika önceydi. Hooke, elastikiyet yasası dışında artık sık sık göz ardı ediliyor, ancak zamanında üretken bir İngiliz bilim adamıydı ve 1666’daki Büyük Yangın’dan sonra Londra’nın yeniden inşasını planlamaya büyük katkıda bulundu. 520 sayfadan fazla el yazmasının belgesinde Kraliyet Cemiyeti’nin 1661-82 yılları arasında elde edilen tutanakları yer aldı. Diğer eşyalara değer vermek için oradaki bir antika uzmanı tarafından özel bir evin dolabında bulunmuştur.
  • İngiliz doktor Archibald Carrod, 79 yaşında Cambridge’de öldü. Metabolizma hastalıkları alanında önemli çalışmalar yaptı. 28 Mart 1936 yılı.
  • Peter Andreas Hansen öldü. En önemli çalışması güneş sistemindeki ana cisimlerin yörüngelerinin teorilerinin ve tablolarının iyileştirilmesi olan Danimarkalı astronom. Altona gözlemevinde meridyen arkının ölçülmesinde yardımcı oldu (1821). Kendisi için inşa edilen yeni bir gözlemevinde Gotha’ya kaldırılan Seeberg gözlemevinin müdürü (1825) oldu (1857). Teorik jeodezi, optik ve olasılık teorisi üzerine çalıştı. En iyi tanındığı gök mekaniği çalışmaları, kuyruklu yıldızlar, küçük gezegenler, ay ve 1923’e kadar kullanılmakta olan ay tabloları (1857) için hareket teorileridir. Ay teorisini 1838’de Fundamenta’da (“Vakıf”) ve 1862-64’te Darlegung’da(“Açıklama”) yayımladı. 28 Mart 1874 yılı.

Bir Cevap Yazın