Tarihte Bugün: 12 Nisan

  • Peter Safar doğdu. Ağızdan ağıza canlandırmaların öncü “Hayat Öpücüğü” prosedürü sayısız hayat kurtarmakla anılan Avusturyalı-Amerikalı doktor. 1960’larda teknik yeni göğüs kompresyonları ile birleştirildi ve bugün kalp masajı veya kardiyo-pulmoner resüsitasyon olarak bilinen şeyi üretti. Ayrıca, 1976’da Dünya Afet ve Acil Tıp Derneği olan organizasyonun oluşturulmasına yardımcı oldu. İncil’de ağızdan ağıza canlandırmanın belirgin kullanımına dair eski referanslar olsa da, teknik 1950’lerde Safar tarafından yeniden keşfedilene kadar uygulama dışı kaldı. Ayrıca önemli bir rol oynayan meslektaşı Dr. James Elam’dı. Safar, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’ye göç etmeden önce bir Nazi çalışma kampından sağ çıktı. 12 Nisan 1924 yılı.
  • Ferdinand Von Lindemann doğdu. Carl Louis Ferdinand von Lindemann, transandantal olduğunu ilk kanıtlayan Alman matematikçiydi (rasyonel katsayılara sahip herhangi bir cebirsel denklemin çözümü değildir). Bu, sonunda klasik Yunan matematiksel sorununun çözülemez doğasını ortaya koymuştur (sadece cetvel ve pusulaları kullanarak belirli bir daireyle aynı alana sahip bir kare inşa etmek.) 1873’te Lindemann Paris’teki Hermite’yi ziyaret etti ve Hermite’in doğal logaritmların temeli olan e’nintransandantal olduğunu kanıtlamasında kullandığı yöntemleri tartıştı. Bu ziyaretin ardından Lindemann, Hermite’nin sonuçlarını da transandantal olduğunu gösterecek şekilde genişletebildi (1882). 12 Nisan 1852 yılı.
  • Rus yapımı Vostok-1 adlı uzay aracı ile ilk defa uzaya insan gönderildi. 12 Nisan 1961 yılı.
  • Mekik özellikli uzay aracı Columbia fırlatıldı. Mekikler, diğer uzay araçlarından farklı olarak birkaç kez fırlatılabiliyor. 12 Nisan 1981 yılı.
  • Türkiye, internetle tanıştı. 12 Nisan 1993 yılı.
  • Igor Tamm öldü. 1958 Nobel Fizik Ödülü’nü Pavel A. Cherenkov ve Ilya M. Frank ile cherenkov radyasyonunu açıklama çabaları için paylaşan Sovyet fizikçi. Tamm olağanüstü bir teorik fizikçiydi, kristalo-optikteki ilk araştırmalardan sonra, nükleer parçacıkların etkileşimini yorumlamak için bir yöntem geliştirdi. I.M Frank ile birlikte, maddenin içinde ışık hızından (Cerenkov etkisi) daha hızlı hareket eden elektronların radyasyonunun teorik yorumunu ve kozmik ışınlardaki duş teorisini geliştirdi. Termonükleer reaksiyonların kontrolü için yöntemlere de katkıda bulunmuştur. 8 Temmuz 1971 yılı.

Bir Cevap Yazın