Tarihte Bugün: 14 Nisan

  • Abraham Ortelius doğdu. İlk gerçek modern atlas theatrum Orbis Terrarum’u (“Dünyanın Tiyatrosu”, 20 Mayıs 1570’te yayımlandı) yaratan Belçikalı kartograf ve coğrafyacı. 181 sayfası, her biri ters tarafında açıklayıcı metin bulunan 53 harita sayfası içeriyordu. Ortelius oymacı olarak eğitildi. 1554’te kitap, harita ve antika işine başladı. 1560’a gelindiğinde, Geradus Mercator’un teşvikiyle Ortelius haritacıya ilgi gösterdi ve dünyanın bazı haritalarını derledi. En büyük çalışması Theatrum’dur , 87 kaynaktan haritaları harmanladı, daha sonra haritaları düzgün bir görünümle düzgün bir şekilde kazıdı. Christophe Plantin tarafından basılmıştır. Bu hemen bir başarıydı ve hayatı boyunca 23 baskıdan geçti. 1592’de 134 haritaya sahipti. 14 Nisan 1527 yılı.
  • Matematikçi ve astronom Huygens, Hollanda’da doğdu. Christiaan Huygens, Işığındalga teorisini kuran Hollandalı fizikçi ve astronom Satürn’ün halkalarının gerçek şeklini keşfetti ve dinamiklerin bilimine katkıda bulundu – güçlerin bedenler üzerindeki eyleminin incelenmesi. 25 Mar 1655’te kendisi için yerle bir ettiği bir mercek kullanarak Satürn’ün ilk ayını keşfetti. 1656’da, gökleri gözlemlerken tam zaman ölçümü sağlamak için geliştirdiği ilk sarkaç saatinin patentini aldı. Cristiaan Huygens, bir sarkacın uzunluğunun salınım dönemiyle (1673) ilişkisini inceledi ve Sir Isaac Newton’u Yerçekimi Yasası’nı formüle etme konusunda etkileyen dairesel hareketle santrifüj kuvveti üzerine teoriler belirtti. Huygens ayrıca Mars’ın ilk haritalarını inceledi ve çizdi. 14 Oca 2005’te Huygens’in adını taşıyan bir NASA uzay sondası Titan’a indi. 14 Nisan 1629 yılı.
  • Dört gün önce ilk ve son seferine çıkan Titanic bir buzdağına çarparak battı. 14 Nisan 1912 yılı.
  • Chicago’da ilk video cihazı halka tanıtıldı. 14 Nisan 1956 yılı.
  • Rachel Carson öldü. Rachel Louise Carson, çevre kirliliği ve denizin doğal tarihi üzerine yazılarıyla tanınan Amerikalı bir deniz biyoloğu, korumacı ve yazardı. Carson’ın tüm yazılarının içinde, insanların doğanın bir parçası olduğu ve bazı durumlarda geri döndürülemez bir şekilde onu değiştirme güçleriyle ayırt edildiği görüşü vardı. Dünya Savaşı’ndan sonra sentetik kimyasal pestisitlerin bol miktarda kullanılmasından rahatsız olan Carson, halkı pestisitleri kötüye kullanmanın uzun vadeli etkileri hakkında uyarmak için isteksizce odağını değiştirdi. Sessiz Bahar (1962) adlı kitabında,tarım bilimcilerin ve hükümetin uygulamalarına meydan okudu ve insanoğlunun doğal dünyaya bakış açısının değişmesi çağrısında bulundu. 14 Nisan 1964 yılı.

Bir Cevap Yazın