Tarihte Bugün: 18 Nisan

  • Charles Louis Fefferman doğdu. Kendisi, 1978’de matematiksel analiz çalışmaları nedeniyle Fields Madalyası alan Amerikalı matematikçi. Bir çocuk dahiolarak, hızlandırılmış eğitimi 17 yaşında fizik ve matematik alanında lisans derecelerine ve 20 yaşında (1969) Princeton Üniversitesi’nden matematik doktorasına ulaştı. 1971’de, 22 yaşında Chicago Üniversitesi’nde profesör olarak, ABD’deki en genç tam profesör oldu. İki yıl sonra Princeton’a profesör olarak döndü (1973). Doktora tezi “Güçlü Düzenli Evrişim Operatörleri için Eşitsizlikler” üzerineydi. Çalışma alanı, fizikle olan ilgisini içerir – titreşimlerde, ısıda, türbülansta uygulamalı matematik – teorik çalışmalarıyla tanınsa da. 18 Nisan 1949 yılı.
  • Georges Henry Lewes doğdu. İncelemelere makalelere katkıda bulunan edebi çalışmalarıyla en çok hatırlanan İngiliz filozof ve doğa bilimci (1840-49) ve birkaç yıl boyunca Fortnightly Review’uneditörüydü. Resmi eğitim almadan, daha sonra bilime, özellikle de Ortak Yaşam Fizyolojiside dahil olmak üzere kitapları aracılığıyla popülerleştirdiği fizyoloji ve pyschology’ye ilgi gördü. 1854’te karısından ayrıldı, Mary Ann Evans (kalem adı George Eliot) ile ortak hukuk (evli olmayan) kocası olarak yaşadı. 18 Nisan 1817 yılı.
  • Türkiye’nin ilk tüp bebeği İzmir’de dünyaya geldi. 18 Nisan 1989 yılı.
  • İzmit’teki kağıt fabrikası üretime başladı. 18 Nisan 1936 yılı.
  • William Joscelyn Arkell öldü. İngiliz paleontolog, Jurassic fosilleri üzerinde bir otorite (208 ila 144 milyon yıl öncesine ait olanlar). Arkell, Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji’nde ders verdi. Çalışmaları Jurasik amonyakların sınıflandırılmasını ve o dönemin ortamlarının yorumlanmasını içerir. Jurassic Geology of the World ‘ü (1956) yazdı ve dünyanın Jurassic stratigrafisi hakkındaki muazzam literatürüne dağılmış bilgileri eleştirel bir şekilde inceledi. Jurasik stratigrafi bilgisine çok sayıda katkıda bulundu ve giderek birçok stratigrafik olarak önemli bölgesel montajı stabilize etti. 1946’da “Avrupa Jurasik Standardı”, stratigrafik isimlendirme için bir kurallar kodu formüle eden bir komisyon savundu. 18 Nisan 1958 yılı.
  • 20. yüzyılın önemli bilim adamlarından Albert Einstein, 76 yaşında öldü. Kendisi, Özel ve genel görelilik teorilerini geliştiren ve fotoelektrik etkiyi açıklamasıyla 1921’de Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Alman-Amerikalı fizikçi. 20. yüzyılın ilk 15 yılında insanlık tarihinin en yaratıcı zekalarından biri olarak tanınan Einstein, uzay, zaman ve çekim hakkında tamamen yeni düşünme yolları öneren bir dizi teori ileri sürmüştür. Görelilik ve yerçekim teorileri eski Newton fiziği üzerinde derin bir ilerlemeydi ve bilimsel ve felsefi soruşturmada devrim yaptı. 18 Nisan 1955 yılı.

Bir Cevap Yazın