Tarihte Bugün: 26 Nisan

  • Charles Richter doğdu. Charles Francis Richter, 1930’ların başında meslektaşı Beno Gutenbergile birlikte geliştirdiği deprem büyüklüklerini ölçen Richter Ölçeği’ni geliştiren Amerikalı bir sismologdu. Ölçek, depremlerin açığa çıkardığı enerjiye sayısal derecelendirmeler atar. Richter deprem sırasında gerçek toprak hareketini kaydetmek için sismograf kullandı. Bu, genellikle sabit bir yere tutturulmuş sürekli gevşeyen bir kağıt rulosunun ve rulonun üzerinde bir işaretleme cihazı ile asılı bir sarkaç veya mıknatıstan oluşan bir cihazdır. Ölçek, cihazın merkez üssünden uzaklığı dikkate alır. Gutenberg, ölçeğin logaritmik olduğunu, bu nedenle örneğin 7 şiddette bir depremin 6’dan on kat daha güçlü olacağını öne sürdü. Encyclopædia Britannica’nın1974 baskısı için Earthquakes makalesini yazdı. 26 Nisan 1900 yılı.
  • İlk pilotumuz Mehmet Fesa Evrensev ilk uçuşunu yaptı. 26 Nisan 1912 yılı.
  • Çernobil nükleer santralinde yaklaşık 7 milyon kişinin yayılan radyasyon sebebi ile zarar gördüğü bir patlama meydana geldi. 26 Nisan 1986 yılı.
  • Çernobil Virüsü ilk defa ortaya çıktı. Her yıl bugün aktif hale gelmektedir. 26 Nisan 1998 yılı.
  • Carl Bosch doğdu. BASF’de atmosferik azottan amonyak üretimi için endüstriyel ölçekli sürecin geliştirilmesini yönlendiren Alman endüstriyel kimyager. 1908’de, kimya profesörü Fritz Haber,azot ve hidrojen gazlarının Yüksek sıcaklıklar, yüksek basınç ve Haber-Bosch süreciyle sonuçlanan katalizörler kullanılarak birleştirilebileceğini öne sürmüştü. 1910’a gelindiğinde, BASF amonyak araştırma laboratuvarının baş kimyageri Alwin Mittasch (1869-1953), aktif demiri uygun bir katalizör olarak tanımladı. Bosch, yüksek basınç operasyonları için yeni teknik çözümlerin oluşturulmasını denetledi. 1931 Nobel Kimya Ödülü’nü kimyasal yüksek basınç yöntemleri tasarladığı için (Friedrich Bergiusile birlikte) paylaştı. 26 Nisan 1940 yılı.

Bir Cevap Yazın