Tarihte Bugün: 7 Mayıs

  • Edwin Herbert Land doğdu. Kendisi, Polaroid Şirketi’ni kuran Amerikalı mucit ve fizikçi. Fotoğraf geliştirme ve basma konusundaki tek adımlı süreci, rulo filmin piyasaya sürülmesinden bu yana fotoğrafçılıktaki en büyük yenilikti. İlk olarak 1947’de 60 saniyede tamamen gelişmiş baskılar veren Polaroid Land Camera’yı gösterdi. Land ayrıca, Polaroid adını, daha önce güneş gözlüğü camlarında kullanımıyla yaygın olarak bilinen plastik bir tabakaya uygun kristalleri gömerek icat ettiği ışık polarize filtresine de uyguladı. Diğer projeleri arasında, sahip olduğu 500’den fazla patent arasında anlık X-ışınları, 3D film projektörü vardı. (7 Mayıs 1909 yılı)
  • Oskar Von Miller doğdu. Kendisi Almanya’da elektrik enerjisi endüstrisini geliştiren ve Münih’te Alman Bilim ve Teknoloji Müzesi’ni kuran Alman elektrik mühendisi. Miesbach’tan Münih’e 1400 volt doğru akımla 57 km boyunca (1882’de) uzun mesafeli enerji iletimi üzerine temel ilk deneyler yaptı. 1891’de Lauffen’den Frankfurt’a 175 km boyunca 20.000 voltluk bir enerji nakil hattı düzenledi ve alternatif akımın iletilmesinde önemli bir ilerleme kaydetti. 1918-24 yılları arasında, o zamanlar dünyanın en büyük hidroelektrik santrali olan Walchen Gölü’ndeki elektrik santralini inşa eden proje yöneticisiydi. Yılda ortalama 300 milyon kWh ile Walchen Gölü enerji santrali hala Almanya’nın en büyük pik yük enerji santrallerinden biridir. (7 Mayıs 1855 yılı)
  • Sir Francis Beaufort doğdu. Kendisi, Rüzgar kuvveti ölçeğini yaratan İngiliz mucit. 1806’da İngiliz Amiral Sir Francis Beaufort, kıyı gözlemcilerinin denizin durumunu Amiralliğe bildirmek için kullanabilecekleri basit bir ölçek tasarladı. Başlangıçta, tamamen hileli bir savaş adamı yelkenli gemisi üzerindeki rüzgar etkilerini tanımlamak için, daha sonra kara özellikleri üzerindeki etkilerin açıklamalarını da içerecek şekilde genişletildi. Resmi olarak 1838’de kabul edilen, sakin, hafif hava, hafif esinti, hafif esinti, orta esinti, taze esinti, güçlü esinti, orta gale, taze gale, güçlü gale, bütün gale, fırtına ve kasırgayı belirtmek için 0 ila 12 numaralarını kullanır. Sıfır (sakin), 1 mil / saat’ten (0.6 kph) daha az bir rüzgar hızıdır ve 12 (kasırga), 75 mil / saatin (120 kph) üzerinde bir hızı temsil eder. 1829-55 yılları arasında Deniz Kuvvetleri’nin Hidrografıydı. (7 Mayıs 1774 yılı)
  • Kadızade Rumi, pek çok Batılı matematikçiye kaynak olacak Muhtasar-ı Fi’l-Hisab (Hesap Özeti) kitabını tamamladı. (7 Mayıs 1392 yılı)
  • Apple firması iMac bilgisayarları piyasaya çıkardı. (7 Mayıs 1998 yılı)
  • Yangın merdiveni: 1878’de Joseph.R. Siyah Amerikalı bir mucit olan Winters, yangın merdiveni için patent aldı. (7 Mayıs 1878 yılı)
  • David Fabricius 7 Mayıs 1617’de 53 yaşında öldü. Kendisi Bir Alman astronom, Tycho Brahe ve Kepler’in arkadaşı ve gökyüzünün teleskopla gözlemlenmesinde Galileo’yu ilk takip edenlerden biri. En çok Ağustos 1596’da bir yıldızın çıplak gözle gözlemlenmesiyle tanınır, daha sonra keşfedilen ilk değişken yıldız olan Omicron Ceti olarak adlandırılır ve şimdi Mira olarak bilinir. Değişken parlaklığa sahip varlığı, göklerin hem mükemmel hem de sabit olduğu yönündeki Aristoteles dogmasıyla çelişiyordu. Oğlu Johannes Fabricius ile birlikte güneşi gözlemledi ve güneş lekeleri kaydetti. Daha ileri gözlemler için bir kamera obscurasının kullanımını icat ettiler ve Güneş’in dönüşünü gösteren güneş lekesi hareketini kaydettiler. Protestan bir bakan olan David Fabricius, hırsız olarak suçlanması üzerine öfkelenen bir cemaatçi tarafından öldürüldü. (7 Mayıs 1617 yılı)

Bir Cevap Yazın