Çelik Nedir? Çelik Üretim Metotları Nelerdir?

Çelik, demir elementi ile genellikle %0,2 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çeliğin tanımı budur.

Çelik Üretim Metotları Hakkında:

1. Bessemer -Thomas Metodu: Hava, oksijenle zenginleştirilmiş hava, veya saf oksijen verilerek, dışarıdan herhangi bir ısıtma yapmaksızın; Si, Ma, P, C, S elementlerinin yanma reaksiyonu ısılarından yararlanılarak, bu elementlerin uzaklaştırılması esasına dayanılarak yapılan çelik üretim yöntemidir.

2. Siemens –Martin Çelik Üretim Metodu: Hurda demir ve çelik ürünlerinin eritilip, geri dönüştürülmesi esasına dayanır.

 3. Elektrik Ark Fırınları Metodu: Modern elektrik ark fırınlarının pek çoğunun temel görevi katı hammaddeyi olabildiğince kısa sürede sıvı ham demire dönüştürmektir.

 4. Bazik Oksijen Fırınında Çelik Üretimi Metodu: Bazik oksijen fırını yaklaşık olarak 45 derece eğimli iken içerisine doğru toplam yükün ağırlık olarak yaklaşık % 25-30’u kadar hurda malzeme yüklenir. Daha sonra hemen üzerine sıvı pik metal ilavesi yapılır. Fırın dikey konuma getirilerek üst kısımdan cüruf yapıcı madde (kireçdolomit) ilavesi yapılır. (Pek fazla malumat bulamadım.)

Bir Cevap Yazın