Site icon Türkçe Malumatlar

Umman Ülkesi Hakkında Bilinmeyenler

Umman ya da resmî adıyla Umman Sultanlığı, güneybatı Asya’da, Arap Yarımadası’nın güneydoğusu kıyısında yer alır. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşusudur. Güneyde ve doğuda Hint Okyanusu, kuzeydoğuda ise Basra Körfezi ile çevrilidir. Suudi Arabistan’la 676 km, Birleşik Arap Emirlikleri 410 km ve Yemen’le 288 km boyunca sınırı bulunan ülke Orta doğu topraklarına yerleşmiştir.Kıyıda sıcak ve nemli, iç kısımlarda sıcak ve kuru iklim görülür. Arazisi Orta çöl ovası, kuzey ve güneyde engebeli dağlık bölgeden oluşur. En yüksek noktası 2,980 m ile Jabal Shamstır. Petrol, Bakır, asbest, mermer, kireçtaşı, krom, alçıtaşı, doğal gaz ülkedeki başlıca doğal zenginliklerdir.

Resmi dili Arapçadır. Türk vatandaşlarına en çok sevgi ve saygı duyan Körfez halkı Ummanlılardır. Yerel halkın taksicilik yaptığı ender Körfez ülkelerindendir. Diğer körfez ülkelerinde yerel halk böyle işlerde çalışmaz. Bu tarz işleri aşağılayıcı görürler. Umman körfez ülkesi olmasına rağmen bilinenin aksine çok zengin bir ülke değildir. Aksine diğer Körfez ülkelerine göre ortalamadan fakir bir halkı vardır. Evlerine ya da sofralarına misafir ederlerse, çok misafirperverlerdir. Ortadoğu’daki en toleranslı ve ılımlı İslami bakışa sahip mezheplerden ibadi mezhebindendirler. Zamanında Umman Sultanı yanında, Yemendeki komünist savaşçıları karşı savaşmak için, bugün Pakistan sınırları içindeki Balucistan (Ya da Baluşistan)dan getirilen paralı askerler, bugün aileleri ile nispeten asimile olmuş Umman vatandaşlarıdır ama diğerleri tarafından asla ülkenin asli unsuru olarak kabul edilmezler.

Müteveffa Sultan Qaboos, İngiliz Askeri Akademisi Sandhurst’te eğitim almış; İngiliz üniforması ile Almanya’daki İngiliz askeri misyonunda subay olarak hizmet vermiştir. Amerika’ya değil İngiltereye biat ederler. Birinci derece Kraliyet ailesi mensuplarının bile beyaz yaka pozisyon ve maaşla özel şirketlerde çalıştığı, en kültürlü, en iyi eğitimli, en mazbut ve en gösterişsiz, hatta en fakir kraliyet sülalesine sahiptir. Devlet diğerleri gibi zengin olmasa da, her Ummanlı doğum, eğitim, evlilik gibi konularda devletten nakit desteği alır. Şu, elektrik, yakıt Ummanlılara daha ucuzdur. Ummanlılara devlet tarafından ev yapmaları için bedava arsa verilir. 5 milyon nüfusun yarısı expatlardan (çalışmak için gelen yabancılardan) oluşur. Yabancı nüfusun %90ı Paki, Hint, Bangladeş, Sri Lanka, Filipin) gibi Güney Asyalılardan oluşur.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yayın yapan Erem News’te yer alan haberde, 79 yaşında hayatını kaybeden Sultan Kabus bin Said’in yerine geçen Heysem bin Tarık’ın babaannesinin Türk olduğu ve adının ‘Kamile’ olduğu belirtildi. Sultanın babası bin Teymur, 1920 yılında İstanbul’da doğdu ve halen hayatta. Teymur “Timur” adının farklı bir Türk lehçesindeki telaffuzudur.

Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler’e 1971’de katılan Umman, 1981’de de Körfez İşbirliği Konseyi’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. ABD ile sıkı ilişkilerin yanı sıra ılımlı Arap devletleriyle yakınlaşmaya girerek Umman’ı dış dünyaya açılmasını sağlayan Kâbus yönetimi, İran-Irak Savaşı boyunca tarafsızlık politikası izledi. Körfez Savaşı sırasında belirgin bir rol oynamamasına karşın, üslerini batılı güçlere açmayı kabul etti. 1992’de Yemen’le imzaladığı anlaşmayala bu ülkeyle yaşadığı 25 yıllık sınır sorununa son verdi.

Ummanlılar Kızların eğitimine ve kadınların kamu iş hayatında yer almasına çok önem verirler.

Exit mobile version