2021 TYT Nasıl Olur?

Öncelikle TYT’nin bir önceki senelere göre karşılaştırmasını yapıp daha kolay veyahut daha zor olacağını belirtmemiz çok yanlış ve saçma olur. Ancak yeni sınav sistemine göre düşünürsek ve 3 yıldır benzer durumların söz konusu olmasından ötürü benim şöyle bir fikrim var. Genel olarak TYT’den bahsetmektense derslere göre düşünmemizde yarar var. Ve gözlemim şu ki mesela, Türkçe konusunda daha uğraştırıcılar. Ya da vakit alıcı diyelim. Matematik de öyle vakit alıcı bir sınav ki en çok çalıştığım, özel ders aldığım ve öğrene öğrene sevdiğim bir ders kendisi. Ancak TYT’de gerçekten ne tarz çıkacağını kestirmek zor oluyor. TYT’ye çok benzer sorular hazırlayan yayınevleri var evet ama TYT yeni nesil sorularla dolduğundan bizleri her sene şaşırtıyor ve gerçekten garip garip sorular bulunuyor. Bu yüzden insanlar boşuna söylemiyor AYT’de emeğinin karşılığını almak daha kolay diye. Çünkü AYT’yi gerçekten konuları bilen, çalışmış, soru çözmüş kişiler yapıyor. Zaten bu tarz kişiler de genel olarak AYT’den değil de TYT’den endişe ediyor. Bu soruların bazıları kolay ancak insanın gözüne zor geliyor. Ancak çalışan kesimin gözüne zor gelmemeli. Bu düşünceler yüzünden oluşan stresinizi azaltmaya bakmalısınız.

Ben derslere göre kendi düşüncelerimi belirtmek istiyorum.

Türkçe: Vakit alıcı sorular bulunduracak ve zorluğu hemen hemen aynı olacak. Bilgi ve yeni nesil sorular ağırlıklı.

Matematik: Yeni nesil sorularla dolu olacak ve biraz eski tip sorular da olacak.

Geometri: Yeni nesil sorular ve bilgi ağırlıklı.

Fizik: Geçen sene itme momentumla alakalı soru görmüştüm mesela AYT konusuydu bildiğim üzere. Bu nedenle kestirmek zor ancak bilgi ve yeni nesil sorular karışımı olacak bence.

Kimya: Bilgi ve yeni nesil sorular

Biyolojİ: Bilgi ağırlıklı, şekil soruları da olabilir.

Tarih: Bilgi ve mantık (neden sonuç ilişkileri olabilir)

Coğrafya: Bilgi ağırlıklı (özellik vs.)

Felsefe: Bilgi ve okuduğunu anlama soruları. (Türkçe’ye benzer)

Din Kültürü: Okuduğunu anlama soruları ve bilgi soruları.

Genel olarak gözlemlediğim bir şey var ki, ki bence bu çoğu sınava giren öğrencide de geçerli. Türkçe ve Matematik çok fazla vakit alıyor. Zorluğu hakkında yorum yapamam, çalışana kolay da gelebilir zor da. Herkesin iyi olduğu dersler de farklıdır. Ancak gerçekten fen ve sosyal bilgi ağırlıklı iken Türkçe ve Matematik çeldirici ve yeni nesil sorularla dolu oluyor. İlla genel olarak nasıl olur diye sorarsanız Genel olarak TYT bu şekilde diyebilirim.

Umarım sınavlarınız dilediğiniz gibi geçer. Herkese başarılar.

Bir Cevap Yazın