Türkleri 1. Dünya Savaşına Sokan Gemi!

Türkleri 1. Dünya Savaşına Sokan Gemi!

Almanların Moltke sınıfı muharebe kruvazörü SMS Goeben ve Magdeburg sınıfı hafif kruvazör SMS Breslau, savaşın başlaması ile Akdeniz’de sıkışmıştı. İngilizler gemileri takip ediyor, Alman gemileri ise arkasına bakmadan kaçıyordu. Alman gemileri Çanakkale Boğazı’ndan geçerek İstanbul’a ulaşmayı başardı. İstanbul’a ulaşan gemiler, Türkiye’ye devredilerek sırasıyla Yavuz Sultan Selim ve Midilli adlarını aldı. Gemilere Türk bayrağı çekildi. Mürettabata fes giydirildi. Yani gemiler ve mürettabat Türk oldu. Gemiler Karadeniz’e çıkarak diğer Türk gemileriyle birlikte Rus limanlarını topa tuttu. Olaydan sonra İngiltere hemen Türkiye’ye savaş ilan etti. Artık Türkiye 1. Dünya Savaşına Almanların yanında girmişti. Türklerin gemileri almasındaki bir sebep ise, daha önce İngilizlere gemi siparişi verilmişti, fakat parası ödenen gemileri İngiliz hükümeti Türklere teslim etmedi. Bu büyük bir aşağılamaydı. Bundan dolayı Türkler İngilizlere çok kızgındı. Sonucunda ise Türkiye Almanya’nın yanında savaşa girmiş oldu.

1936 yılında adı TCG Yavuz (“Türkiye Cumhuriyeti Gemisi Yavuz”) olarak değiştirildi. Gemi, 1938 yılında Mustafa Kemal Paşa’nın naaşını İstanbul’dan İzmit’e taşıdı. Yavuz, 1950 yılında hizmetten çekilene dek Türk Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olarak görev yaptı. TCG Yavuz, Alman hükûmetinin Türkiye’nin gemiyi geri almaları teklifini reddetmesinin ardından 1973-1976 yılları arasında söküldü. Alman İmparatorluk Donanması tarafından inşa edilen gemilerin en son söküleni olan Yavuz, aynı zamanda tüm muharebe kruvazörleri ve dretnotlar arasında en uzun süre hizmette kalanıdır.

1912-1914 yılları arasında Alman savaş kruvazörü SMS Goeben’de bulunan Alman İmparatorluk Donanması Bayrağı. Bayrak, Türk Deniz Kuvvetleri Fırkateyni F240 TCG Yavuz’un güvertesinde.

Bir Cevap Yazın