Site icon Türkçe Malumatlar

2.2.2. Oksitleyici Maddeler

Hijyen ve Sanitasyon: 2.2.2. Oksitleyici Maddeler

2.2.4.1. Hidrojen peroksit: Antiseptik özelliği de vardır. Oksijenli su olarak da bilinir. Yaralı deri ve mukozalara uygulandığında hücrelerce salgılanan katalaz enzimi ile parçalanarak bolca serbest oksijen ile bakterisit etki meydana getirir. Ayrıca bu köpürme sırasında da mekanik olarak yaradaki irin, yabancı madde ve doku parçalarının ayrılması sağlanır.

2.2.4.2. Potasyum permanganat: Antiseptik ve koku giderici, yara bakımı, ağız losyonu olarak 1:1000 oranında çözeltileri hazırlanır. Kapalı alanların dezenfeksiyonunda 1:2 oranında formalinle karıştırılır.

2.2.4.3. Sodyum perborat: Deterjanlarda ağartıcı olarak kullanılan solüsyon lenslerin dezenfekte edilmesinde de tercih edilir. Ayrıca diş macunu ve diş beyazlatma tozlarının bileşimine de katılmaktadır.

2.2.4.4. Klor: Aşırı derecede toksik bir halojendir. Gaz hâlindeki klor, suyun dezenfeksiyonunda çok tercih edilirken antiseptik olarak tercih edilmez. Sodyum hipoklorit ve kalsiyum hipoklorit klorlu dezenfektanlardandır. Güçlü ağartıcı ve metal temizleyici özellikleri de vardır. Kalıcı ve keskin bir kokuya sahiptirler. Sodyum hipoklorit çözeltisi devamlı ışığa maruz bırakılırsa bozulur. Alet, ekipman ve barınakların dezenfeksiyonunda kullanılır.

2.2.4.5. İyot: Cilt antisepsisinde ve yüzeysel enfeksiyonlarda sık olarak tercih edilen iyot, operasyon öncesinde operasyon bölgesinin de antisepsisinin sağlanması amacıyla kullanılır. İyotla hazırlanan çözeltilerin korozyona sebep olmaları ve ekonomik olmamaları nedeniyle genellikle dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılmaz. Alkolle hazırlanan çözeltileri suyla hazırlanan çözeltilerinden daha etkilidir. Alkolle hazırlanan ve tentürdiyot olarak bilinen çözeltileri cilt antisepsisinde kullanılabilecek en iyi antiseptiktir. Tentürdiyot, 2 g iyot, 2.5 g sodyum iyodür ve 100 ml alkolden (%50’lik) oluşan bir bileşimdir. İyota farklı yüzey etkin maddeler eklenerek iyodofor adı verilen antiseptik, dezenfektan ve sanitizer olarak kullanılabilen birçok yeni bileşik sentezlenmiştir (İodin, iodoform, povidon iyot gibi).

Exit mobile version