Hızlı Okumaya Giriş: 1 – Potansiyelimizin Neresindeyiz?

Sadece yavaş okuyoruz. Daha etkin okuyabilir miyiz? Neden yavaş okuyoruz? Okumamızı geliştirebilir miyiz? Biz sadece okuyoruz….

İşte normal bir insan beyninin, 1 dakikada en az 1000 kelime okuyabilecek potansiyeli olmasına rağmen beynimize 200 kelime gönderdiğimizi düşünelim. Geriye kalan 800 kelimelik bir boşlukta beynimiz hayal kurar ve farklı şeyler ile uğraşır.

Çoğumuzun başına gelmiştir. Bir kitabın bir sayfasını okurken, sayfanın sonuna geldiğimizde ”ne okudum ben?” deriz. Hiçbir şey hatırlamayız. Ya da YKS’ye hazırlanan öğrenciler paragraf soruları çözerken, paragrafın sonuna gelirler ama başta ne vardı hatırlamazlar. Bunun nedeni, beynimizin çok hızlı çalışması ve gözlerimizin beynimize çok az kelime göndermesidir. Bu durumda yeterli anlama olmaz. Normal bir insanın beyni, en az 1000 kelimeyi algılayabilirlen, bizim gözlerimiz eğitimsiz olduğunda beynimize 1 dakikada sadece 200 kelime gönderir. Araştırmalara göre insanın beyni, 1 dakikada 100.000 kelimeyi okuyabilir. Ama gözlerimiz buna yeterli değildir.

Bir Cevap Yazın