Örnek Okuma Parçası: İstatistik Adam (Kelime Sayısı: 550)

Onlar doğar, büyür, çiftleşir ve ölürler. Size onlardan birinin öyküsünü anlatayım. O çocukluğunda oyuncak, gençliğinde araba, ihtiyarlığındaysa torun sevdasıyla hayata bağlanmıştı. O tüm yaşamı boyunca tüm ülkede dört önemli değişikliğe neden olmuştu. Doğduğunda nüfus memuru tozlu raflardan aile kütük defterini çıkarıp yeni doğanlar hanesine bir çizik ile işaret koymuştu. İkinci önemli değişiklik ise evlenirken oldu. Evlendirme memuru, anne ve baba adını sorduktan sonra belediyenin evli çiftler kütüğüne bir çizik ile işaret koydu. Onun Türkiye üzerinde yaptığı üçüncü önemli değişiklik bu defa siyasi oldu. O adına hazırlanmış oy pusulasında bir parti üzerine mühür vurarak bir değişiklik gerçekleştirdi. Bir fark yarattı! Onun bu dünyadan ayrılışı da gene rakamlarla oynamaya sebep oldu; nüfus müdürlüğünün tozlu raflarındaki defter ikinci ve son defa açıldı. Bu defa memur, ölüler hanesine bir çizik atıp işaret koydu. Onun varlığı ile yokluğu sadece bu rakamları değiştirdi. O başka rakamları da değiştirdi; Devlet İstatistik Enstitüsü için toplumu oluşturan elementlerden biriydi. O, “düşünüyorum o halde varım” gibi sözlerden hiçbir şey anlamazdı.

Kendi varlığını eğlenceli bir yolla kendine kanıtlar ve mutlu olurdu. O gider; şehir hatlarının deniz otobüslerinin giriş turnikelerine jeton atınca yolcu panelindeki yolcu sayısı hanesinin bir sayı daha arttığını rakamların kendisinin etkisiyle değiştiğini görür ve mutlu olurdu. O, bu dünyada rakam da olsa bir şeyleri değiştirebiliyordu. O, en çok futbol izleyicisi, at yarışı oynayıcısı ve sayısal loto oynayıcısı istatistiklerini etkiledi. Çocuklarını da kendisi gibi istatistikleri değiştirecek şekilde yetiştirdi. O içimizden biri… O bir İSTATİSTİK ADAM… Onun varlığı ya da yokluğu, insanların düşüncelerini değil, sadece istatistik rakamlarını değiştiriyor. Onun bu dünyaya katkısı istatistiklere konu olan bedeninden ibaret. Sizin bu dünyada varlığınız ya da yokluğunuz neyi değiştirir? İstatistiklerden başka ne değişir?

Hayatınıza geriye dönüp baktığınızda işe yarar ne yaptınız? Öldükten sonra insanların sizi hatırlamasını sağlayacak ne yaptınız? Son yolculuğunuzda imamın “merhumu nasıl bilirdiniz?” sorusuna insanlar içlerinden nasıl cevaplar verecekler? Altı aylık ömrünüz kalsaydı ne yapardınız? En son ne zaman hayallerinizi sorguladınız? En son ne zaman kendinize “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum? Hiç değişmezsem 10 yıl sonra nerede olacağım?” diye sordunuz? Bu kısım size bir tercih yaptırmak için yazıldı. Kararınızı hemen şimdi vermeye ne dersiniz? Varlığı ile yokluğu arasındaki tek fark, rakamların değişmesi olan bir insan mı olmak istiyorsunuz yoksa varlığıyla çevresine, insanlara, ülkesine bir katkıda bulunan dünyayı değiştirmeye aday bir insan mı? Siz yaşamınız boyunca istatistiki rakamlardan başka neyi değiştirdiniz?İstatistik adam olmanın karşıtı halk dilinde büyük adam olmaktır. Büyük adam olanların ortak özelliği, bir iz bırakmak için uğraşmalarıdır. İstatistik adamlar ise büyük adamların izini sürerler. Kail Marka: “Ben Marksist değilim” diyerek hangi sınıfta yer aldığını göstermiştir. Kadir Has iz bırakmak için okul yaptırdı. Demirel iz bırakmak için 35 yıldır politika yapıyor. Naim Süleymanoğlu, ayakları iz bıraksın diye kendisinin 3 katı ağırlığı kaldırdı. Napoleon, tarihçilere “tarihi ben yaparım, siz yazarsınız” dedi. Bir düşünür ise insanları ikiye ayırır. Birinci grup tarihi yapanlar, ikinci grup ise tarihin malzemeleri. Yani istatistik adamlar ve büyük adamlar. Nicolaş Murray ise insanları üçe ayırır: “Dünya üç grup insandan oluşur. Bir şey üreten ve olayları olduran küçük seçkin bir grup, olup biteni seyreden oldukça büyük bir ikinci grup ve nelerin olup bittiğini bile bilmeyen muazzam bir kalabalık.”

Eğer yenildiğini sanıyorsan, yenilmişsindir. Girişmeye cesaretin yoksa girişemezsin. Başarmak ister ama başaramayacağını sanırsan, Hiç şüphen olmasın; başaramazsın! Büyük savaşları kazananlar her zaman, Daha güçlüler veya daha hızlı koşanlar değildir. Er veya geç başarmış kimseler, başaracağına inanan insanlardır. (Kesintisiz Öğrenme, Alfa, İstanbul

Bir Cevap Yazın