
Bebeğin Anne Karnındaki Gelişimini Etkileyen Faktörler
Bebeğin anne karnındaki gelişimini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan bir kısmı fetuse (anne karnındaki bebek) ait yapısal bozukluklar ya da hastalıklar, diğer bir kısmı ise anneyle ilgili durumlardır. Hamilelikte sigara içilmesi, alkol ve uyuşturucu kullanımı, folik asit yetersizliği gibi etkenler bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.
a. Sigara
Hamilelikte sigara kullanımı fetusun büyümesini yavaşlatabilir. Düşük yapma ve erken doğum tehlikesi sigara içen annelerde daha fazladır. Nikotin kuvvetli bir damar büzücü olduğundan rahime giden kan miktarını azaltır. Bu durum anneden bebeğe geçen besini azalttığından bebeğin gelişimini yavaşlatır. � Sigarada bulunan karbonmonoksit ise hemoglobine bağlanarak kandaki oksijen miktarını düşürür. Anneden yeterince oksijen alamayan bebeğin vücutsal ve zihinsel gelişimi geri kalır.
b. Alkol
Hamileliğe hazırlık ve hamilelik dönemlerinde alkol tüketiminden kaçınmak gerekir. Hamilelik dönemlerinde az miktarda alkol alan annelerin bebeklerinde düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği görülmektedir. � Günlük alınan alkol miktarı fazla ise bebeklerde gelişme geriliği, yüz ve kulak deformasyonları, sinir sisteminde fonksiyon bozuklukları, zeka geriliği, diş gelişimde problemler, iskelet sistemine ait bozukluklar, kalp, karaciğer ve üreme sistemine ait hasarlar görülür.
c. Folik Asit Yetersizliği
Folik asit B grubunda (B9) suda çözünen bir vitamindir. Doğal besin maddelerinde bulunan şekline folat, ilaçlarda ve işlenmiş besinlerde bulunan formuna ise folik asit denir. Yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, marul, roka, brokoli), karaciğerde ve baklagillerde bol miktarda bulunur.
- Folik asit, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için önemli olduğundan hamile kalmadan önce alınmaya başlanması gerekir.
Yapılan araştırmalar folik asit alımının gebelikten en az 3 ay önce başlaması gerektiği sonucunu ortaya koymuştur. Folik asit vücutta depolanmadığından günlük olarak alınmalıdır. Anne adayının folik asiti düzenli alması bebeklerdeki merkezi sinir sistemi anormalliklerini büyük ölçüde azaltır. Folik asit eksikliğinde omurganın açık olması, beynin kafatası kemiğinin dışına çıkması ve beynin gelişmemesi gibi hastalıkların görülme olasılığı artar.