Site icon Türkçe Malumatlar

Samanyolu’nda Uzaylı Zeki Yaşam Formları Olabilir

“Samanyolu’nda uzaylı zeki yaşam formları olabilir.” Chelsea Gohd

Yeni bir çalışmaya göre, Samanyolu’nda uzun mesafe iletişim yeteneğine sahip 30’dan fazla medeniyet olabilir. Nottingham Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, zeki yaşam formlarının sadece Dünya’ya özgü olmadığını, başka gezegenlerde de Dünya’ya benzer süreçler dahilinde ortaya çıkabileceğini düşünüyor. Galaksimizdeki zeki yaşam formlarının sayısını tahmin etmek isteyen ekip, “zeki” bir medeniyetin bağlı olacağı iki ana “Astrobiyolojik Kopernik Limiti” ni kullandı.

Araştırmacılar bu sınırlardan birini belirlemek için ilk yaşam izlerinin yaklaşık 4,54 milyar yıl önce ortaya çıktığı Dünya’ya örnek olarak kullandı. Zeki yaşam formlarının 5 milyar yıldan az bir süre zarfında ortaya çıkabileceğini varsaydılar. İkinci sınır ise yıldızlara odaklanıyor. Zeki yaşam formlarının var olacağı bir gezegenin Güneş’e benzer bir yıldız çevresinde dönmesi gerektiğini varsaydılar. Nottingham Üniversitesi’ neden yardımcı profesör Tom Westby, “Bu Güneş benzeri yıldızın, Güneş’tekine eşit bir metal içeriği olmalı… Güneş, görece metal açısında n oldukça zengin bir yıldız” diyor.

Bilim insanları bu iki Astrobiyolojik Kopernik Limiti kriterine ek olarak, teknolojik yetenekleri de hesaplamaları içine dahil etti. Araştırmada “zeki” medeniyetlerin teknolojik yeteneklerinin yüksek olacağı kabul edildi ve ne kadar zamandır uzaya bir tür sinyal (TV yayını veya uydu gibi kaynaklardan yayınlanan radyo sinyalleri) gönderebilecekleri dikkate alındı. Dünya’yı örnek olarak kullandılar ve insanların yaklaşık 100 yıldır “teknolojik açıdan gelişmiş” olduklarını kabul ettiler. Westby, “bu bilgiler ışığında, galaksimizde 36 aktif medeniyet olması gerektiğini hesapladık” diyor. Ancak, bu Dünya dışı medeniyetlerin bize olan ortalama uzaklığı yaklaşık olarak 17.000 ışık yılı civarında. Bu da elimizdeki teknoloji ile onlarla iletişim kurmamızı imkansız hale getiriyor.

Kaynak: All About Space, Sayfa 12

Exit mobile version