Site icon Türkçe Malumatlar

Kurbağa Bacakları ve Elektrik Pili: Alessandro Volta

Kurbağa Bacakları ve Elektrik Pili: Alessandro Volta

İtalyan fizikçi Luigi Galvani (1737-1798) 1786’da bakır kancalara asılı duran yeni kesilmiş kurbağa bacaklarının demir bir korkuluğa dokunduklarında titrediklerini ve büzüldüklerini gözlemledi. Bu, çalışan herhangi bir elektrikli makine olmasına rağmen bir elektrik devresine benziyordu. Galvani bacakların elektrik akımını boşalttıklarını ve bir tür “hayvan elektriği” gördüğünü düşünüyordu. Bu gücün hayvanların bedenlerinde bulunduğu kavramını öne sürdü.

İtalyan Alessandro Volta (1745-1827) ise aynı fikirde değildi. Volta’nın kurbağa bacakları, hatta kendi dili üzerinde gerçekleştirdiği deneyler, sinirler ve kasların metal bir devreye dahil edildiklerinde sarsılacağını gösterdi ve iki metal levha arasına yerleştirilen herhangi bir nemli maddenin sürekli akım yaratacağını düşünmesini sağladı. Bu durum pilin bulunmasının yolunu açtı. Volta’nın ilk “voltaj pil” i (böyle adlandırılmıştı) kağıt ya da deri ve tuz çözeltisi ya da seyrettik asistle ıslatılmış nemli bez ile ayrılmış, silindirik bir çinko ve bakır disk yığınıydı. Teller alttan ve üstten çıkmış haldeydi. Volta, yığınını çeşitli maddeler üzerinde test ederek bunun elektrik akımı ürettiğini kanıtladı.

Yığınla bir şeyler daha yaptı; diğer bilim insanları Volta’nın deneyinin sonucunda eksiksiz bir biçimde elektrik üretildiğini benimsedi. Akımı, yığınfa gerçekleşen bir kimyasal tepkimenin ürettiği kısa süre içinde kanıtlandındı ve makinenin kimyasal maddeleri ayırdığı (elektroliz) Humphry Davy ile diğerleri tarafından kabul edildi.

Kaynak: Bir Nefeste Büyük Bilim İnsanları, Sayfa 81-82

Exit mobile version