Site icon Türkçe Malumatlar

Amfetamin Bağımlılarında Görülen Kuşkucu Kindar Ve Saldırgan Davranışlar

Amfetamin Bağımlılarında Görülen Kuşkucu Kindar Ve Saldırgan Davranışlar

Amfetamin kullanımının yol açtığı ruhsal bozukluklar, ilk kez 1938 yılında Guttman tarafından Narkolepsi (Uyku bozuklukları) nedeniyle uzun süre bu ilacı kullanan iki vakada görülmüştür. Ancak uzun süre önemi anlaşılmayan ve üzerinde durulmayan bu konu 1950’de yeniden ele alınmıştır. Az dozlarda uzun süre Amfetamin alanlarda kuşkucu ve kin tutan bir karakterin ortaya çıktığı, bu kişilerin kolaylıkla şiddet eylemlerine sürüklendiği gösterilmiştir. Bunları 1952’de Knapp’ın, 1958’de Connell’in, 1963’te Lemere’in yayınları izlenmiştir. 1950 yılına kadar, daha çok kokainle birlikte Amfetamin kullananlarda görülen, kuşkucu ve hatalı yorumlar biçiminde ortaya çıkan paranoyak tipte ruhsal bozukluklara, tek başına amfetaminin de neden olabileceği dikkati çekmiştir. Bu bozukluklar ve gelişmeler uzun süre araştırma konusu olmuştur.

Birçok araştırıcı uzun süre amfetamin alan, bağımlı olan insanlarda algı ve düşünce bozukluklarıyla birlikte olan paranoyaklıktan kolayca ayrılmayan ruhsal bozuklukların ortaya çıktığını belirtmişlerdir.

Araştırmacıların bir bölümü, içedönük, içekapalı kişilik yapısı olanların daha kolay ve sık amfetamin bağımlısı olduğunu, bu tip kişilik tapusu gösterenlerde amferaminin yol açtığı uykusuzluk ve rüyalı uyku evresinin azalması nedeniyle ruhsal bozuklukların ortaya çıktığını belirtmiştir.

Exit mobile version