Site icon Türkçe Malumatlar

Hücrenin Keşfi Ve Hücre Teorisi | Yaşam Ölçeği

Biyolojinin gelişimi, insan duyularını yeni sınırlara genişleten araçların icadıyla paralellik taşır. Hücrelerin keşfi ve bunlar üzerinde yapılan ilk çalışmalar 17. yüzyılda mikroskobun icadı ve geliştirilmesi ile mümkün olmuştur. Çeşitli tiplerdeki mikroskoplar halen hücre araştırmalarının ayrılmaz parçalarıdır.

Hücre keşfi İngiliz bilim adamı Robert Hooke tarafından 1665 yılında gerçekleştirilmiştir. Robert Hooke şişe mantarlarından aldığı kesiti, mikroskopta incelemiş ve boş odacıklar şeklinde gördüğü yapılara hücre adını vermiştir.

1674 yılında, Anton Van Leewenhoek tek mercekli bir mikroskopla su içindeki tek hücreli ve hareketli organizmaları gözlemlemiştir.

Hücrelerin incelenmesinde ilk olarak ışık mikroskobu kullanılmıştır. Işık mikroskopları objenin gerçek boyutunu yaklaşık 1000 kez büyütebilir. Bu nedenle ışık mikroskobu ile hücreler gözlenebilmiş; fakat çok küçük yapıda olan organeller tam olarak incelenememiştir. Bu nedenle hücrenin keşfi 17. yüzyılda olmasına rağmen, hücre coğrafyası 1950’lere kadar büyük ölçüde haritalanamamıştır. Hücre biyolojisi 1950’li yıllarda elektron mikroskobun kullanıma girmesiyle hızla ilerlemiştir.

Yaşam Ölçeği: Bu logaritmik ölçek, moleküllerin, hücrelerin ve çok hücreli organizmaların göreceli büyüklüklerini göstermektedir. Atomlar Küçük moleküller Lipid Protein T4 fajı (virüs) Çogu bakteri Çogu bitki ve hayvan hücresi Kolibri Kloroplast Kurbaga yumurtası Insan Mavi balina Kaliforniya sekoyası 0.1 nm 1 nm 10 nm 100 nm 1 μm 10 μm 100 μm 1 mm 1 cm 0.1 m 1 m 10 m 100 m 1 km Elektron mikroskobu Isık mikroskobu Çıplak göz Ku Çogu hücrenin çapı, 1-100 μm arasındadır. Bu ölçek logaritmiktir. Her birim, bir önceki birimden 10 kat daha büyüktür. 􀁸 Hücreler yapılarına göre prokaryot ve ökaryot hücre olmak üzere ikiye ayrılır. • Prokaryot hücre: Zarla çevrili çekirdek ve organelleri olmayan hücrelerdir. Bakteriler ve arkeler prokaryot hücre yapısına sahiptirler. • Ökaryot hücre: Zarla çevrili çekirdek ve organelleri olan hücrelerdir. Protistler, mantarlar, bitkiler ve hayvanlar ökaryot hücre yapısına sahiptirler. 􀁸 Ökaryot hücreler hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek olmak üzere üç farklı kısımdan oluşur.

Exit mobile version