Site icon Türkçe Malumatlar

Darbecileri Atatürk ile Kandıran Amerikalı General Rogers

Yunanistan tekrar NATO’ya nasıl girdi? Amerikalı General Kenan Evren’i Nasıl Kandırdı? Türkiye’ye hangi sözler verildi? Kenan Evren Amerikalı General ile ne konuştu? Yunanistan NATO’ya girdikten sonra ne yaptı? Türkiye neden Yunanistan’ı tekrar NATO’ya girmesi için oy kullandı? Türkiye’de insanları kandırmak kolaydır. İslam ve Atatürk adını andığınız zaman kapılar anında açılır. Kemalistler İslamcıları cahil ve yobaz olmakla suçlar. Haklılar da. Ancak Kemalistler de yobazlıkla suçladıkları İslamcılar kadar yobazdır. İslamcıları Allah, Peygamber, Muhammed ile kandırabileceğiniz gibi Kemalistleri de Atatürk ile kandırabilirsiniz. Konuya bu şekilde bir giriş yapmak istemezdik fakat malumatın içeriğine bakınca hak vereceksiniz.

1974 Kıbrıs Harekatından sonra Yunanistan şımarık bir çocuk edasıyla NATO’dan ayrıldı. Bunun sonucunda ise Yunanistan 6 yıl boyunca NATO şemsiyesi altında kalmadan siyaset yürüttü. ABD ve diğer batılı müttefikler komünizmin genişlemesinden endişe ettiklerinden dolayı Yunanistan’ın tekrar NATO’ya girmesini istiyordu. Hatta Yunanistan’da hata yaptığını anladı ve NATO’ya tekrar girmek için kolları sıvadı. Ancak ortada önemli bir mesele vardı. Bir ülkenin NATO’ya üye olabilmesi için bütün üyelerin onayı gerekiyor. Türkiye ise Yunanistan’ın aleyhine oy kullanıyor ve Yunanistan’ın NATO’ya girmesine engel oluyordu. Türkiye bu tutumunda haklı da. Çünkü Yunanistan silahsızlanması şart koşulan Adalar denizindeki adaları silahlandırıyor, deniz sınırlarını genişletiyor, Türkiye’nin Avrupa birliğine girmemesi içinde sürekli uğraşıp duruyordu. Ayrıca Yunanistan Türkiye’de terörist faaliyetlerde bulunan kişileri de koruyup kolluyordu. Bu şartlar altında elbette Türkiye’nin Yunanistan’ı NATO’ya kabul etmesi beklenemezdi.

12 Eylül 1980’de Türkiye’de bir askeri darbe oldu. Kenan Evren ülke yönetimine el koydu ve Türkiye’nin başına geçti. İşte tam da bundan sonra her şey ABD’nin ve Yunanistan’ın lehine dönmeye başladı. Amerikalı General Rogers peş peşe Türkiye’ye gelmeye başladı. Niyeti belliydi, Yunanistan’ın NATO’ya girmesini sağlamak için Türkiye’yi ikna etmek. Rogers peş peşe Yunanistan’ın tekrardan neden NATO’ya girmesini gerektiğini tek tek anlatıyordu ancak Kenan Evren yönetimi ikna olmuyordu. En sonunda Roger Kenan Evren’in yanına İngilizce bir nutukla geldi. Nutuk’dan bol bol alıntılar yapıyor ve Atatürk’ü övüyordu. Kenan Evren’in bu davranış çok hoşuna gitti. Rogers Türkiye ile Yunanistan’ın iyi ilişkiler içinde olması gerektiğini, artık temiz bir sayfa açılması gerektiğini söylüyor ve Atatürk’ün Venizelos ile olan ilişkisini anlatıyordu. Atatürk’te Yunanlılar ile iyi geçinmek için Yunanistan’ın bazı tutumlarına sesini çıkarmamış ve Yunanistan Lozan antlaşmasındaki 3 mili çiğneyerek deniz milini iki katına çıkarak 6 mil yaptı, Atatürk bu konuda Yunanistan’a tek kelime söylememiştir. Yunanistan ise her seferinde şımarmaya devam etmiştir. Türkiye’nin dostluk elini her zaman elinin tersi ile itmiş ve daha fazlasını istemiştir.

Amerikalı Generalin sözlerinden çok etkilenen Kenan Evren en sonunda yelkenleri suya indirmeye başlamıştır. Amerikalı Generale “Ege Adaları meselesi ne olacak? Yunanistan Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmesi aleyhine tutum gösterecek mi?” diye söylemiştir. Amerikalı General ise böyle bir şey mümkün olmadığını ve Yunanistan’ın artık Türkiye lehine hareket edeceğine, Türkiye ile dostça geçineceğini belirtmiş ve “Bay Evren, size asker sözü veriyorum, artık Yunanistan Türkiye’nin dostu olacaktır” demiştir. Bu sözleri duyan Kenan Evren iyice gaza gelmiştir ve Yunanistan ile yazılı bir antlaşma bile imzalamadan Yunanistan’ın tekrardan NATO’ya alınmasını onaylamıştır. Sonrasında ne oldu dersiniz? Yunanistan hemen Türk düşmanlığına başladı. NATO’ya girmesini de büyük bir zafer olarak yorumladı. Askeri sözü diye verilen sözlerin hepsi de havada kaldı,

Yunanistan Yönetimi; “İki General arasındaki geçen sözler bizi bağlamaz, biz Yunanistan’ın çıkarlarını düşünmek durumundayız” dedi.

Belki bilmeyenleriniz de vardır, Kenan Evren Türk değil Arnavut kökenlidir. Daha önce Selanik’i tek kurşun atmadan Yunanistan’a teslim eden Hasan Tahsin Paşa’da Arnavut kökenlidir.

Arnavut Kökenli Hasan Tahsin Paşa Selanik’i Yunanistan’a tek kurşun atmadan teslim ediyor. Yunanlılar tüm cephaneyi ganimet olarak kendi ordusuna katıyor. Türk askeri bu teslimiyet karşısından utanç halde. Ordunun tüm morali çöküyor.

Sizce de tarih tekerrürden ibaret mi? Merak edenler için, Kenan Evren ve Amerikalı Rogers görüştükten sonra Rogers bu olaylarla ilgili ne söyledi dersiniz?

Benim verdiğim söz, çözümde esas alınacak hiçbir güvencenin olmayacağıydı. Evren’e verdiğim bu sözü tuttum ancak Yunanistan sonradan masaya oturmadı. Yunanistan’ı ben kontrol edemem. Bana verilen görev Yunanistan’ın askeri kanada dönüşünü sağlamaktı. Bu görevimi başarıyla yerine getirdim.

General Rogers

Anlayacağınız Amerikalı General kelime oyunları yaparak Arnavut Kenan Evren’i bir güzel kazıkladı. Kazanan ABD, Yunanistan ve Avrupa Birliği oldu. Kaybeden ise Türkiye.

Exit mobile version