Site icon Türkçe Malumatlar

Yapay zeka Kanseri Tedavi Edecek

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon: “Yapay zeka kanseri tedavi edecek, çalışma haftalarını kısaltacak. İşleri daha güvenli hale getirecek ve daha az insan ölecek. Yeni çıkacak ilaçlar çok iyi olacak.”

JPMorgan’ın başındaki adam Jamie Dimon bunu dediyse orada bir durup bakmak lazım. Çünkü bu herifler öyle hayalperest, teknoloji dünyasının “her şeyi yapay zeka çözecek” diyen silikon vadisi tayfasından değil. Adam dünyanın parasını yönetiyor, yani olaya buz gibi pragmatik, finansal ve küresel güç dengesi üzerinden bakıyor.

Peki bu adam ne demek istiyor, yapay zeka gerçekten dünyayı bir cennete mi çevirecek yoksa arkasında başka bir vizyon mu var? Lafı hiç dolandırmadan, direkt sistemin geleceğini masaya yatıralım.

Dimon’ın “kanseri tedavi edecek, yeni ilaçlar çok iyi olacak” demesi aslında altı bomboş bir vaat değil. Şu an tıp dünyasında en büyük amelelik, bir ilacın moleküler yapısını çözmek ve milyarlarca kombinasyon arasından doğru olanı bulmaktır. İnsan beyniyle bunu yapmak on yıllar alıyor, milyarlarca dolar batıyor.

Çalışma Haftası Kısalacak Ama Nasıl?

Gelelim en cafcaflı yere: “Haftalık çalışma saatleri düşecek” yalanı ya da gerçeği. Dimon diyor ki, yapay zeka o kadar çok raporu, analizi, lojistik planlamayı ve rutin işi tıkır tıkır yapacak ki, insanın haftada 40-50 saat masabaşında köle gibi çalışmasına gerek kalmayacak. Haftalık çalışma süresi belki 3.5-4 güne düşecek.

İşler Güvenli Olacak, Daha Az İnsan Ölecek

Burada bahsettiği şey ağır sanayi, madencilik, tehlikeli lojistik operasyonlar ve askeriye. Tehlikeli iş sahalarında, yüksek radyasyonlu alanlarda ya da ağır kaldırma indirme işlerinde artık insan hayatı riske atılmayacak. Robotik sistemler ve yapay zeka otonom olarak bu işleri devralacak. İnsan sadece tepeden o sistemleri yöneten bir “Stratejist” veya “Başbuğ” konumuna geçecek. İş kazaları sönümlenecek, sistem daha steril ve tıkır tıkır işleyen bir saate dönüşecek.

Exit mobile version