Site icon Türkçe Malumatlar

Polislere Söylenen Aynasız Sözü Nereden Geliyor?

Söylenenler tamamen halk efsanesidir. Amacımız Polisleri zan altında bırakmak değildir. Zaten hiçbir poliste burada söylenenlere alınmaz. Çünkü Türk Polisi işini ciddiyetle yapar, böyle durumlara güler geçer. İşte Halk arasında Polislere Aynasız Denmesinin Sebepleri:

1-) “Yakışıksız” yani eskiden polisler suçlulara ve inananlara korku salması için iri ve saçı başı dağınık , kendine pek de özen göstermeyen kişilerden seçilirmiş. Bu yüzden “Bunların yüzünde hayır yok.” Denilirmiş. Ordanda “Bunlar aynaya bakmazlar.” Diye bir laf çıkmış. Ve isimleri”Aynasız” olmuş.

2-) 1880 lü yıllarda erkekler yanında ayna taşırlarmış sakal ve bıyıklarını düzeltmek bakmak için ama o zamanlar polislerin sakal veya bıyık bırakması yasakmış ondan dolayı ayna taşımıyorlarmış ve polislere aynasızlar denmeye başlanmış

3-) Emniyet Teşkilatı her polise bir ayna tedarik edecek malî güçten yoksun olduğundan ve bir polise ayna sağlarken bir başkasını mahrum bırakıp teşkilat içinde huzursuzluk çıkarmamak adına çareyi hiçbir polise ayna dağıtmayıp onları “aynasız” bırakmakta bulmuştur.

4-) Polislere aynasız denmesinin tek sebebi polis aracını kullanırken istedikleri gibi hareket etmeleri sağın solun kontrol etmeden yola çıkmaları dan dolayı aynasız denmiş.

5-) Aynasız zamiri ilk çıkışı Amerika Harlem bölgesi. Sorgu odalarında dayak ve işkence aynanın diğer tarafından gözlendiği için zencilere verilen hakların kanunu çıkmasına rağmen bir çok polisin bu hakları uygulamaması ve zencileri insan yerine koymayıp sorguda işkence ve dayak uygulamasına aynalı odalar kulllanmamış veya orada yapılmasına rağmen gözlemcilerin de taraf tutmasına karşılık önce zencilerin çıkardığı bir tariftir. Yani “dikkat edin aynaya güvenmeyin bunlar aynasız şekilde yapacağını yapıyor” anlamındadır.

6-) Askeriyede büyük bir ayna vardır kıyafetini düzelt diye. Karakollarda eskiden ayna yokmuştu Asker-polis ayrımından dolayı Askerler polislere oradan esinlenerek aynasız demişler.

7-) Polisler hırsızla arsızla o kadar çok boğuşurmuş ki aynaları hep kırılır ve yenisini almaya maaşları yetmezmiş.

8- ) Osmanlı Türkiyesinde zabıtaların tıraş şekli aynalı tıraş denen modellerdi adli polis yani soruşturma polisi kurulduğunda zabıta gibi görünmemek için tıraş şeklini aynalı tıraş yapmadıkları için o zamandan bu zamana kadar polislere üniformasız çalışan polislere aynasız lakabı takılmıştır

9-) Eskiden karakola giren, çıkan herkes bir deftere kayıt edilirmiş. Bu deftere ayna denirmiş. Yalnız polisler bu deftere kayıt edilmezlermiş. Bu yüzden polislere o dönemde AYNASIZ denirmiş.

10-) Başkaları gibi onlarda kuralları ihlal ediyor ama polis oldukları için suç işledi sayılmıyor. Yani kendi suçlarına bakmıyorlar

Exit mobile version