Site icon Türkçe Malumatlar

Silah Onlarda Ama Akıl Bizde

Çerkez Ethem tüm ısrarlara rağmen düzenli orduya katılmaya yanaşmıyordu. Kendinden emin tavırları ile kendini herkesten üstün gören ve çevresine tepeden bakan halleri vardı. Kibirliydi ve kendini dev aynasında görüyordu. Kimseye eyvallahı yoktu.

Çerkez Ethem Ankara Hükümetinin başına bela olan Çapanoğlu (Yozgat) İsyanını bastırdıktan sonra Ankara’ya gelmişti. Tam donanımlı silahlarını kuşanmış çetesiyle beraber beklerken o sırada yanlarından geçen Mustafa Kemal ve İsmet Paşa onları selamlar.

Bu manzaradan tedirgin olan İsmeti İnönü, Mustafa Kemal’e “Bütün silah bunlarda bizim hiçbir şeyimiz yok” der.

Mustafa Kemal ise İsmet Paşa’yı rahatlatmak için, “Rahat Ol İsmet, silah onlarda ama akıl bizde” der.

Çerkez Ethem’in Sonu

Gediz Muharebeleri’nden sonra komuta kademesiyle yaşadığı anlaşmazlıklar ve düzenli ordu birliklerine katılmak istememesi yüzünden isyan etti. Ocak 1921’de İsmet Bey ve Refet Bey öncülüğündeki birliklerce Çerkez Ethem birliklerine harekat düzenlendi. Büyük bir çarpışma yaşanmadan, Çerkez Ethem’in birlikleri teslim oldu. Kardeşleri ve küçük bir grup yandaşı ile Yunanistan’a sığınmak zorunda kaldı. Türkiye’de bağımsız bir Çerkez Devletinin kurulması taraftarıydı. Yüzellilikler ismiyle anılan ve ülkeye girmesi yasaklanan kişilerden oluşan listede yer aldı. Savaştan sonra Ürdün’e geçti ve 21 Eylül 1948 tarihinde Amman’da öldü.

Exit mobile version