Site icon Türkçe Malumatlar

Avrupa’nın En Uzun Tahtta Kalan Hükümdarı XIV. Louis Kimdir? Kısa Bilgi

Avrupa’nın En Uzun Tahtta Kalan Hükümdarı XIV. Louis Kimdir? Kısa Bilgi

XIV. Louis (1638 – 1715)Avrupalı hükümdarların en uzun tahtta kalanı 1643 – 1715; Hollanda savaşını başlattı 1667 – 1668; Versailles Sarayı’nı yaptırttı 1676 – 1708 Nante Bildirisi’ mi hükümsüz kıldı 1685; Utrecht Antlaşması’nı imzaladı 1713.

Louis dört yaşında Fransa kralı oldu. 72 yıl hüküm sürerek Avrupa’nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanını aldı. 1661’de başbakanı Jules Mazarin’in ölümü üzerine siyasal gücü eline alarak mutlak bir hükümdar oldu, ‘ L ‘Etat c’ est moi’ (Devlet benim) dedi. Kralın Fransa için büyük emekleri vardı ve Fransız topraklarını genişletmek için bile Avrupa ülkeleriyle dört kere savaştı. Sonunda savaşlar başarısızdı ama maliye bakanı Jean Colbert’in ekonomiyi iyi yönetmesi sayesinde onlarla savaşabilmişti. Colbert’in ölümünden sonra ülke borç batağına düştü. Ancak Louis Versailles’da yaptırttığı görkemli sarayında lüks içinde yaşamaya devam etti. Sarayı o kadar göz kamaştırıcıydı ki, Güneş Kral diye anılmaya başlandı. Aşırı müsrifliği ve bütün soyluların sarayda yaşamasında ısrar etmesi sonunda 1789’da Fransız İhtilaline gidecek bir huzursuzluğu başlatmıştı. Louis savaş anında kazanamadı ama sanatı teşvik ederek Fransa’ya büyük prestij sağladı. Yazarlar, ressamlar ve mimarlar geliştiler. Çoğunu krala iki metresi, Madame de Montespan (1641 – 1707) ve Madame de Maintenon (1635 – 1719) tanıştırıyordu. Kral kraliçesi İspanya’nın Marie Theresa’sı öldükten sonra gizlice bu ikincisiyle evlendi. Katolik olan Maintenon kralı Protestanları Fransa’dan sürmesi için teşvik etti.

Louis dindar bir kraldı ve kendini Galiçya Kilisesi’nin başı ve hamisi olarak görürdü. Dini ibadetlerini günlük olarak yerine getirir ve ayinleri düzenli olarak takip ederdi.Oldukça dindar olan ikinci eşinin de etkisiyle, Katolik inancının uygulanmasına daha fazla önem verdi. Bu uygulamalardan biri paskalya öncesi oruç döneminde opera ve komedi oyunlarının yasaklanmasıdır

Exit mobile version