Site icon Türkçe Malumatlar

Arapların Bağımsızlık Rüyası Nasıl Gerçekleşti?

Yunanlılar, Sırplar, Bulgarlar gibi Türk İmparatorluğuna bağlı pek çok ulus isyan etti ve bağımsızlık kazandı. Bu bağımsızlık serüveninde tek başlarına değildiler. Pek çok Avrupalı devletten ve Ruslardan yardım aldılar. Bağımsızlıkları neticesinde balkanlarda büyük Türk kırımları oldu. %90 gibi büyük sayılara ulaşan Türk yerleşimlerinden bugün bir tane bile Türk yok. Özellikle Yunanlılar Türk düşmanlığı konusunda çok acımasızdı. Hatta Yunanlılar hızını alamayıp Türklerin yanında Osmanlı Yahudilerine de saldırdılar. Selanik’te 100 yıl öncesine kadar Yunan nüfusu azınlık durumdayken şehrin çoğunu Türkler, Slavlar ve Yahudiler oluşturuyordu. Sonra ise Yunanlıların katliam politikaları ile şehirde Yunan nüfusunu arttırdılar. Araplar da Yunanlıların yaptığına benzer bir politika yaptı. Araplar sadece İngilizlerle değil sözde Türkiye’nin müttefiki olan Almanlarla da görüşüyordu ve bağımsızlık pazarlığı yapıyordu. Lakin Araplar seçimini İngilizlerden yana kullandı. Araplar savaşın ilk başlarında tarafsızdı ancak savaşın gidişatına göre taraf değiştirdiler.

Arapların Türklerden bağımsızlık kazanmasındaki en önemli nedenlerin başında İngiliz Ajanları gelmektedir. Bu ajanlar Arapçayı ana dili gibi biliyordu hatta sadece Arapça değil Türkçe de biliyordu. Kültürleri de biliyorlardı. Bir İngiliz Ajanı bir Arap Müslümandan daha çok İslam’a hakimdi. İngilizlerin çeşitli Arap aşiretlerine altınlar vermesi ve İttihat Terakki yönetiminin hapis tutulan aşiret liderlerinin oğullarını serbest bırakmasıyla ipler iyice kopmaya başladı. İttihat Terakki’nin yaptığı en büyük yanlışlardan biri aslında budur. Sözde İslamcı olduğu söylenen Abdülhamid bile Araplara güvenmezken İttihatçıların Arapları başı boş bırakması büyük bir hataydı.

Arap Aşiret Liderleri İngilizlerle gizli toplantılar yapıyordu. Pazarlık kısa sürmedi. Çünkü Aşiretlerin çoğu daha ihanet etmemişti. Lakin savaşta alınan mağlubiyetlerden sonra Araplar da en sonunda İngilizlerin emrine girdi. Bazı arkadaşlar diyebilir, Arapların hepsi isyan etmedi diye. İyi de arkadaşım o isyan eden Araplara İsyancı olmayan Araplardan tek bir taş atıldı mı? Türkler Arabistan’dan, Suriye’den, Yemen’den kovalanırken Arap halkı Türklere destek çıktı mı? Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa Medine’yi savunurken ihanet etmeyen Araplar Türkleri destekledi mi? Desteklemedi. Sırf Müslümanlar diye Arapları öz kardeşiniz gibi savunmayın. Gerçekler ortada. Araplar isyan ettikleri tarihi bile her yıl büyük bir coşkuyla kutlarken Arap ihaneti olmadı demek gerizekalılıktır.

İngilizler yaş tahtaya basmaz. Arap topraklarında geleceğin en büyük enerji kaynağı vardı. Petrol! Bu yüzden çok özel ajanlar yetiştirdiler ve başarılı oldular. Türkler de yüzyıllarca yönettiği topraklardan tek bir fayda sağlayamadığı gibi bir de gereksiz yere oralara masraf yaptı. Artık buna enayilik mi dersiniz bilemem. Şimdi kimse Türklerden bedavaya jandarmalık yapmasını beklemesin demek istiyoruz fakat Türkiye’yi yöneten siyasetçiler geçmişe hiç bakmadan Araplara yalakalık yapmaya devam ediyor. Araplar kendi öz kardeşlerini ülkesine almazken Türkiye milyonlarca Suriyeliyi besliyor. Bu dünyanın tek enayisi Türkler midir?

Exit mobile version