Site icon Türkçe Malumatlar

Testosteron Nedir?

Testosteron sağlıkta güçlü rol oynayan cinsel bir hormondur. Bu hormon erkek cinsiyet hormonudur ve sağlık seviyesini korumak, kas kütlesi kazanmak, cinsel fonksiyonu geliştirmek ve gücü artırmak için önemlidir.

Bu hormon hamileliğin ilk günlerinden itibaren anne karnında çocuğun vücudunda ifraz edilmeye başlar ve zaten 7-11 haftada bir cinsel organı oluşturur. Testosteron düşük olduğunda, erkek kadın cinsel organı (interseks), ya da aşırı küçük cinsel organı – mikropenis ile doğar. Cinsel olgunluk sırasında testosteron cinsel organların, bıyıkların, sakalların ve vücut kıllarının büyümesini sağlar. Libidoyu uyandırır ve sperm işlemine, kas büyümesine ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Testosteron seviyesi de yediğimiz yiyeceklere bağlıdır. Testosteronu düşüren bazı yiyecekler vardır ve bu durum erkeklerde ciddi sorunlara neden olmaya başlar.

Testosteron seviyesini düşüren başlıca yiyecekler:

1. Soya ve soya ürünleri;

2. Naneli;

3. Deniz yosununun kökü; Aqua kökü genellikle şekerleri ve içecekleri tatlandırmak için kullanılır ve tıpta yaygın olarak kullanılan popüler bir doğal ilaçtır. Kronik ağrıdan sürekli öksürüğe kadar her şeyi tedavi etmek için kullanılmıştır. Ancak su kökü testosteron seviyesini düşürür.

4. Bitkisel yağlar; Bitkisel yağlar diyet yapan kişiler için önerilse de testosteron seviyelerini düşürüyor.

5. Keten tohumu;

6. Dondurulmuş yiyecekler; Dondurulmuş yiyecekler trans yağlar ve aşırı miktarda şeker içerir. Dondurulmuş yiyecekleri sürekli tüketmek testosteron seviyesini düşürür. 209 erkek arasında yapılan bir araştırmaya göre, dondurulmuş yiyecekleri çok tüketenlerle az tüketenlerin testosteron seviyesi arasındaki fark %15’tir. Ayrıca %37 daha düşük sperm sayısı ve testis fonksiyonu gözlemlenmiştir. Dondurulmuş yiyecekler doymuş yağ ve sodyum bakımından zengindir. Bu da insan sağlığına zararlıdır.

7. Alkollü içecekler; 19 erkek arasında yapılan bir araştırmaya göre üç hafta boyunca günde 30-40 gram alkol tüketmek erkeklerde testosteron seviyesini %6,8 azaltıyor.

Testosteron hormonu seviyesinin düşmesi cinsel ilginin kaybı, rastgele sabah ereksiyonlarının kaybolması ve seks sırasında penisin yeterince sertleşmemesiyle sonuçlanır. Bunları hissediyorsanız androloga danışıp testosteronunuzu kontrol ettirmenin zamanı gelmiş demektir. Testosteronun etkisindeki azalma karın bölgesi ve iç organlarda hatırı sayılır miktarda yağ birikmesine (viseral obezite) yol açar. Yağ dokusu dev bir endokrin organdır ve kadın cinsel hormonları orada sentezlenir. Ne kadar çok yağ, o kadar çok estrojen üretilir. Sırasıyla göğüs damarlarının büyümesine ve erkek vücudunun kadınlaşmasına neden olurlar. Bir erkeğin beli 94 cm’den büyükse, viseral obeziteye sahip olması ve yakın gelecekte ikinci tip diyabet, ateroskleroz, ya da hipertonik hastalık oluşması ve hakaret ve kalp krizlerine yol açması büyük olasılıkla.

Testosteron hormonunu artıran yiyecekler:

Tonbalığı, süt, sığır eti, badem, yumurta, istiridye.

Exit mobile version