Embriyolu Tavuk Yumurtasına Virus Ekimi

Embriyolu Tavuk Yumurtasına Virus Ekimi

Yukarıda da değinildiği üzere embriyolu tavuk yumurtalarına virus ekimi yumurtanın farklı bölgelerinden yapılabilmektedir. Bu ekim bölgelerinin tamamında temel prensipler aynı olmakla birlikte ekilen virus türlerinin değişmesi ve bazı özel uygulamalar söz konusu olabilmektedir.

Bu bölümde örnek olabilmesi için koryo-allantoik boşluğa hava kesesi tarafından virus ekimi açıklanmıştır. Bu ekim yöntemi rutin olarak kanatlı hayvanlarda görülen Newcastle hastalığı virusunun üretilmesinde kullanılmakta olup, ekim için 9-11 günlük embriyolu tavuk yumurtaları tercih edilmektedir.

• Embriyolu yumurtalar ışık kaynağı altında incelenerek hava kesesinin sınırları ve embriyonun bulunduğu bölge kurşun kalemle işaretlenir

• Ekim yapılacak bölge sırasıyla tentürdiyot ve alkolle dezenfekte edilir • Özel delici kullanılarak ekim noktasına iğnenin girebileceği büyüklükte bir delik açılır.

• Uzun uçlu bir iğne ile girilerek embriyonun olmadığı yöne doğru 45° açı ile ilerlenir. • 0,2 ml virus ekilerek enjektör dikkatlice geri çekilir.

• Kabukta açılmış olan delik parafinle kapatılır ve yumurtalar dik pozisyonda, 35-37 °C’ye ayarlı %40-70 nemli inkübatörlere kaldırılır. Ekim sonrasında ilk 48 saat içinde meydana gelen ölümler teknik hataya bağlıdır. Bir süre sonra embriyo ölmemişse buzdolabına (+4 °C) kaldırılarak 2-4 saat bekletilir. Bu süreçte embriyo ölür. Virus üremesinin tespit edilebilmesi için korioallantoik boşluktan bir miktar sıvı alınarak hemaglütinasyon testi uygulanır. Bu testte pozitif sonuç alınması virusun ürediğine işaret eder.

Bir Cevap Yazın