Asur Sarayı Görkemini Neye Borçludur?

Asur Sarayı Görkemini Neye Borçludur?

Asur İmparatorluğu, Asur Devleti veya Asurya, MÖ 2025 ile MÖ 612 yılları arasında var olmuş ve Sami halkalardan oluşmuş bir Antik Çağ Mezopotamya imparatorluğuydu. Devlet ilk başta Kuzey Irak’ta, Dicle kıyısında bulunan Asur (Aššur) şehrinden oluşmuşken, Güney Mezopotamya ve Doğu ile olan ticari ilişkilerden yararlanarak gelişmiş ve toprakları genişleyerek bir imparatorluğa dönüşmüştür. Anadolu’daki en büyük ticaret kolonileri Kültepe’de (Kayseri) bulunmaktaydı. Başkentleri Ninova’ydı.

Sarayları ve geniş freskli tapınakları, fildişinden ve sandal ağacından, bazalt ve mermerden salonlarıyla göz kamaştıran başkent Ninova, tüm bu zenginliklerini savaşa ve savaşta yenilen ülkelerden elde edilen ganimetlere borçludur. Emek ürünü olmayan Asur görkemi cinayetlerin ve talanların eseridir. Direnenler kitleler halinde sürülmüştür. Son Asur imparatoru’nun sonu da acı olmuştur. MÖ 612’de Med ordusu saraya yaklaşıp zaferi garantileyince Asur imparatoru kendini alevlerin içine atmıştır.

Asur imparatorluğunun yıkılışını bölge halkı sevinç çığlıkları ile karşılar. Daha sonra İncil, “Ninova yok edildi, kim buna üzülür” diye yazacaktır.

Günümüzde Asurlulara en büyük soykırımı Türklerin yaptığı iddia edilmektedir. Bu yüzden Asurluların torunu olan Süryaniler sürekli batılıların kışkırtmasıyla Türkiye’yi soykırımcı olmakla suçlamakta ve tazminat talep etmektedirler. Google ye Dinosaur Genocide yazdığımızda Türklerin soykırım yaptığı milletler listesi çıkmaktadır.

Bir Cevap Yazın