Kötü Okumanın Nedenleri Ve Yardımcı Çözümleri Nelerdir?

”Yapma isteği yalnızca yaparken doğar…”

Kötü Okumanın Nedenleri Ve Yardımcı Çözümler

1.Amaçsızlık Çözüm – 1: ”Öğrenmek için okuma”yı amaçlayın.

2.Okuma Hızının Uygun Olmaması Çözüm – 2: Özel amacınıza göre esnek olun.

3.İyi Görememe Çözüm – 3: Gözlerinizi bir doktora kontrol ettirin.

4.Göz stresi / gerginliği Çözüm – 4: Uygun ışıklandırma olup olmamadığını kontrol edin. Gözlerinizi periyodik biçimde dinlendirin. Gözlüklerinizi temizleyin. Kalkıp biraz dolaşın. Boynunuzu hareket ettirmeyin. Kitabı doğru mesafede dik tutun.

5.Geriletici okuma (sözcükleri ve cümleleri tekrar tekrar okuma) Çözüm – 5: Gözlerinizi sabit bir hız ve ritimle hareket edecek şekilde eğitin. Kısa bir dönem için yoğunlaşacaksanız parmaklarınızı ya da endeks kartını kullanın.

6.Yanlış göz hareketi (sözcükleri / deyişleri atlamak; satırları atlamak ya da yanlış satırlara odaklanmak) Çözüm – 6: Gözlerinizin hareketine yardımcı olması için parmaklarınızı kullanın. Bunu bir alışkanlık haline getirmeyin, sadece bir göz hareketi modeli oluşturmak için kullanın.

7.Okurken sözcükleri telaffuz etmek (”İç ses”inizle ya da fısıltıyla zihninizde okumak) Çözüm – 7: Sözükleri içinizden ya da sesli biçimde tekrarlamak yerine daha hızlı okumaya çalışın. Tek tek sözcükler yerine blok blok ya da sözcük gruplarını okuyun. Fısıltıyla okursanız, dudaklarınızın arasına bir kurşunkalem koyun; kalem ağzınızdan düşerse alışkanlığınızı hatırlarsınız.

8.Sözcük sözcük okumak (çok yavaş bir şekilde okumak) Çözüm – 8: Gözlerinizi tek tek sözcükler yerine deyişleri ”görecek” şekilde eğitin.

  • Görüşünüzü grup sözcüklerine ”yaymak” üzere yavaş yavaş başlayın.
  • Hızlanmak için bilinçli bir çaba harcayın.
  • Çok sayıda sözcüğü görecek şekilde yoğunlaşma uzunluğunuzu arttırın.

Gözlerinizi birden kaydırmak yerine düzgün ve ritmik biçimde hareket ettirmeye zorlamaya çalışın.

  • Bir, saat tiktakını dinleyin ve hızınızı ayarlayın.

9.Konsantre olamama (hayal kurma) Çözüm – 9: Yoğunlaşmış okuma zamanınızı bir tarafa kaydedin ve sürekli olarak onu arttırmaya çalışın. İlerleme kaydedebileceğiniz olumlu bir tutum benimseyin. Zihninizin dağıldığını fark ettiğiniz zaman, düşüncelerinizi yeniden odaklandırmak için bir kağıda işaret koyun. Her okuma zamanınızda bu işaretlerin sayısını azaltmaya çalışın.

10.Güvensizlik Çözüm – 10: Kendinizi yavaş ya da kötü bir okuyucu olarak düşünmekten vazgeçin. İlerlemeyi deneyebileceğiniz pek çok yeni yol olduğunu bilin ve kendinizi buna inandırın. Kendinize karşı sabırlı olun. Okumayı doğal bir alışkanlık haline getirin. Kendinizi pratik yaptıkça okumanın daha kolay ve eğlenceli olacağına inandırın. Okumaya başlamadan önce konu hakkındaki eski bilgilerinizle beyin fırtınası yapın. Metni okuyarak önemli bilgiler edineceğinizi bilin.

11.Kötü Duruş Çözüm – 11: Oturun ve boynunuzu hareket ettirmeyin. Kitapları doğru bir açı ve mesafede tutun.

12.Okumak için gözleriniz yerine başınızı hareket ettirmeniz Çözüm – 12: Çenenizi elinizle tutun ve dirseğinizi masaya / sıraya dayayın. Başınızı hareket ettirmek istediğiniz zaman bu size alışkanlığınızı hatırlatacaktır.

Bir Cevap Yazın