Gökbilimci Ve Saray Adamı

Ebu Reyhan el – Biruni, (973 – c. 1050) Ermenistan’da Harezm’de doğdu. Bilimsel araştırmalarına çok küçük yaşlarda başladı. 17 yaşında Güneş’i gözlemek için bir alet yaptı. Fakat 995’teki iç savaş onu ülke dışına kaçmak zorunda bıraktı.

Biruni iki yıl sonra yurduna döndü ve sarayda birçok resmi görevde bulundu. Bilimsel araştırmalarına, gözlemlerine devam etti. Güneş’i, Ay’ı ve yıldızları gözlemek için birçok alet tasarlayıp yaptı.

Biruni’nin ilgi alanı ve araştırmaları gökbilimle sınırlı değildi. Coğrafya, matematik, ışığı ve gözü inceleyen optik, tıp, ilaçlar, değerli taşlar ve astroloji konularında son derece teknik bilgiler içeren yaklaşık 13.000 sayfa yazı kaleme aldı. Simyaya olan merakı onu, maden ve metal alaşımları konusunda araştırma yapmaya yöneltti. Bu alanda yazdıkları daha sonra kimya biliminin gelişmesinde çok etkili oldu. Mineralbilim konusunda Değerli Taşlar Kitabı adında koca bir kitap da yazmıştır. Uzun yıllar boyunca hasta olmasına rağmen, 80 yaşında öldüğünde, arkasında birçok konuda yazılmış 140’ın üzerinde kitap bıraktı.

Bir Cevap Yazın