Tarihte Bugün: 13 Mayıs

  • Inge Lehmann doğdu. Kendisi, Danimarkalı sismolog ve jeofizikçi, kendi ülkesinde bu alandaki ilk kişi ve dünyadaki ilk gerçek kadın jeofizikçiydi. 1936’da yayınlanan bir makalede, Dünya’nın katı iç çekirdeğinde daha önce bilinmeyen bir sınırı işaret eden dünyanın sismik yapısındaki Lehmann Süreksizliğini tanımladı. Basitçe “P” (Prime için) başlıklı bu makale, 1929’da Yeni Zelanda yakınlarındaki büyük bir depremden dünya çapındaki şok dalgası kayıtlarını yorumlamasına dayanıyordu. Üst mantodaki sismik dalgaların vücut dalgası genliklerini ve seyahat sürelerini inceleyerek dünyanın iç yapısının bilgisine katkıda bulunmaya devam etti. Bir keresinde kendisini “tek Danimarkalı sismolog” olarak tanımladı, ancak dünyanın dört bir yanından ödüller aldı. (13 Mayıs 1888 yılı)
  • Lazare-Nicolas-Marguerite Carnot doğdu. Kendisi, Matematik ve askeri mühendislik üzerine çeşitli çalışmalar yazan Fransız matematikçi ve askeri mühendis. Askeri başyapıtı, klasik tahkimat çalışması olan De la défense des places fortes (1810) olarak kabul edilir, ancak aynı zamanda makinelerin mekaniğini inceledi ve matematik üzerine çalışmalar yayınladı. İlk buhar makinesi 1818’de Magdeburg’a geldiğinde, Carnot nasıl çalıştığını analiz etmekle ilgilendi. Bu da, termodinamik üzerine ufuk açıcı çalışmalarıyla tanınan oğlu Sadi Carnot’u etkiledi (1824’te yayınlandı). (13 Mayıs 1753 yılı)
  • Trakya Üniversitesi bilim adamları, daha önce bilinmeyen bir canlı türü keşfettiklerini açıkladılar. (13 Mayıs 1975 yılı)
  • Velcro 1958 yılında, Velcro ticari markası bir kumaş kanca ve halka bağlantı elemanı için tescil edildi.
  • Doğal gaz pompalamak için gaz türbini: 1949’da, doğal gaz pompalayan ilk gaz türbini, Mississippi River Fuel Corp. tarafından Wilmar, Ark’ta kuruldu.
  • İlk dört motorlu uçak: 1913 yılında, ilk dört motorlu uçak ilk olarak Rusya’dan Igor Sikorsky tarafından inşa edildi ve uçuruldu.
  • Marguerite Perey öldü. Marguerite Catherine Perey, keşfedilen son doğal olarak oluşan element olan fransiyumu, element 87’yi tanımlayan Fransız bir kimyagerdi (7 Ocak 1939). 1929’da Marie Curie’nin kişisel asistanı olmak için teknisyen olarak Institut du Radium’a katıldı. Perey uzun yıllar aktinyuma odaklandı, çünkü alfa bozunumu ile olası bir fransiyum kaynağı olarak kabul edildi. Bununla birlikte, aktinyum ve konsantrasyonun gerekli saflaştırılması düzinelerce zor ve özenli prosedür gerektirdi. Element 87 üzerindeki çalışmasıyla ilgili bir tez sunduktan sonra, 1946’da fizik alanında doktora derecesi aldı. 1949’dan itibaren Strazburg Üniversitesi’nde yeni bir nükleer kimya bölümünün başkanlığını yaptı. 1962’de Fransız Bilimler Akademisi’nin ilk kadın üyesi oldu. Radyasyonun neden olduğu kanserden sağlığı düştüğü için emekli oldu. Kendisi, 66 yaşında öldü. (13 Mayıs 1975 yılı)
  • Elektromanyetik üzerine araştırmalar yapan Amerikalı bilim adamı Joseph Henry 81 yaşında öldü. (13 Mayıs 1878 yılı)

Bir Cevap Yazın