Tarihte Bugün: 27 Şubat

  • Alan Guth doğdu. Alan Harvey Guth, genişleyen Evrenin Enflasyonist Modeli’ne öncülük eden Amerikalı teorik fizikçi ve kozmologdur. Bu model, evrenin Büyük Patlama’dan sadece bir saniye sonra üstel büyümesini ve bugün genişlemeye devam ettiğini açıklıyor. 27 Şubat 1947 yılı.
  • Organik kimya araştırmacısı Robert H. Grubbs doğdu. 27 Şubat 1942 yılı.
  • Tatlandırıcı sakarin üretilmeye başlandı. 27 Şubat 1879 yılı.
  • Aspirin: Alman kimyager Felix Hoffmann’a “Asetil Salisilik Asit”için ABD patenti verildi. New York’taki Elberfeld Şirketi’nin Farben-Fabriken’ine tahsis edildi. Hoffmann kimyasal bileşiği 10 Ağustos 1897’de Bayer şirketinde araştırmacıyken keşfetmişti. O zamanlar ticari markalı bir isim olan tanıdık ağrı kesici Apirin olarak pazarlandı. İlk olarak Almanya’da toz halinde, 1 Mayıs 1899’danitibaren ve daha sonra 1 Oca 1915’tenitibaren daha uygun tablet formunda satıldı. 27 Şubat 1900 yılı
  • Rus Bilim adamı Pavlov 87 yaşında öldü. En ünlü deneyi köpekler üzerinde yaptığı şartlı refleks çalışmasıdır. 27 Şubat 1936 yılı.
  • Konrad Lorenz öldü. Konrad Lorenz Modern etolojiyi (karşılaştırmalı zoolojik yöntemlerle hayvan davranışlarının incelenmesi) kuran Avusturyalı zoolog. Öğrencileri tarafından sevgiyle okuduğu “gri kazların babası” olarak biliniyordu. Fikirleri, davranış kalıplarının evrimsel bir geçmişe nasıl kadar izlenebileceğini ortaya koydu ve saldırganlığın kökleri üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınıyordu. 1973 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü, birleşik, evrimsel bir hayvan ve insan davranışı teorisi geliştirdiği için paylaştı. Aynı zamanda saygıdeğer bir çevreciydi, prodigaliteyi eleştirdi ve insanlığın korunması için doğanın korunmasının gerekli olduğuna inanıyordu. Hayatının sonlarında bile, hükümet ve yetkililerle ihtilaflı olsa bile gösterilere katıldı. 27 Şubat 1989 yılı.

Bir Cevap Yazın