Tarihte Bugün: 20 Nisan

  • Charles Gordon Curtis doğdu. Elektrik santrallerinde ve deniz itici güçlerinde yaygın olarak kullanılan bir buhar türbini taslayan ABD mucidi. Sekiz yıl patent avukatlık yaptı. İlk ABD gaz türbininin patentini (1899) sunuladı. Diğer başarılarının yanı sıra, Curtis çok aşamalı buhar türbini (patentli 1896, 1901’de GE’ye satış hakları) alanın onda birini gerektiriyordu ve değiştirdiği makineler kadar sekizde bir ağırlığa sahipti. Curtis jeneratörü dünyanın en güçlü buhar türbiniydi ve buhar türbinlerinin kapasitesinde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyordu. Yüksek güç çıkışına rağmen, bu makine aynı çıkışa sahip çağdaş pistonlu buhar motoru tahrikli jeneratörlerden çok daha ucuza mal oldu. 20 Nisan 1860 yılı.
  • Alex Müller doğdu. Karl Alex Müller, 1987 Nobel Fizik Ödülü’nü daha önce elde edilebileceklerinden daha yüksek sıcaklıklarda bazı maddelerde süper iletkenliği birlikte keşfetmeleri nedeniyle paylaşan İsviçreli bir fizikçidir. Mutlak sıfırın üzerinde 33 derecelik rekor yüksek bir sıcaklıkta katmanlı, seramik bir malzemede süper iletkenlik bildirerek dünyayı ürküttüler. Keşifleri, düzinelerce yeni süper iletken sağlayan ve sonunda 135 kelvin geçiş sıcaklığına ulaşan ilgili malzemeler hakkında dünya çapında yeni araştırmalar belirledi. 20 Nisan 1927 yılı.
  • Gerald S. Hawkins doğdu. Gerald Stanley Hawkins, Stonehenge’in tarih öncesi astronomik bir gözlemevi olduğunu göstermek için bilgisayar kullanan İngiliz-Amerikalı bir radyo astronomu ve matematikçisiydi. 18. yüzyılda William Stukely, trilithonların ve 19 bluestones at nalının yaz ortası gün doğumu yönünde açıldığını fark etmişti. Hawkins, neolitik kompleksin taşlarını ve diğer arkeolojik özelliklerini 18,6 yıllık bir döngü boyunca güneş ve ayın yükselen ve batan konumlarıyla ilişkilendiren 165 önemli nokta belirledi. Bulgularını ilk olarak Stonehenge Decodedadlı bir makalede, Nature dergisinde (1963) ve daha sonra aynı adlı bir kitapta (1965) yayınladı. Beyond Stonehenge’de Machu Pichu, Nasca Hatları, Paskalya Adası ve Mısır’ın Karnak ve Amon-Ra Tapınakları’nın gizemlerini araştırdı. 1990’larda ekin çemberlerinin geometrisini inceledi. 20 Nisan 1928 yılı.
  • Louis Pasteur, pastörizasyon çalışmalarına başladı. 20 Nisan 1862 yılı.
  • Radyum: 1902’de Pierre ve Marie Curie, radyoaktif elementin ilk örneği olan bir gram saf radyum klorürü izole ettiler. Sekiz ton zift cevherinden rafine etmişlerdi. Daha önce, 1898’de Curies, daha sonra radyum ve polonyum nedeniyle tanımladıkları pitchblende’nin radyoaktivitesini keşfetti. 1902’de radyum tuzunu izole eden çalışmalarından dolayı, 1903 Haziran’ında fen bilimleri doktorasını aldı. Nobel Fizik Ödülü 1903 yılında Marie ve kocası Pierre’e verildi. Marie çalışmalarına devam etti ve sonunda 1910’da saf, metalik radyumu izole etti. 1911 Nobel Kimya Ödülü’nü aldı ve iki Nobel kazanan ilk kişi oldu.
  • Sessiz olarak çekilen filmlere ses eklemek için üretilen ilk cihazın tanıtımı yapıldı. 20 Nisan 1926 yılı.
  • Dört gün önce yola çıkan Apollo – 16, Ay’a indi. 20 Nisan 1972 yılı.
  • Resimli Telefon: 1964’te, ilk resimli telefon kıtalararası arama New York city ve Anaheim, Kaliforniya arasında yapıldı. Cihaz bir telefon ahizesi ve küçük, eşleşen bir TV’den oluşuyordu. Telefon kullanıcılarının bir konuşmayı devam ederken birbirlerini bulanık video görüntülerinde görmelerini sağladı. Picturephone 1964’te Dünya Fuarı’nda piyasaya çıktığında, AT&T’nin New York, Washington ve Chicago’da kurduğu özel kabinler arasında üç dakikalık bir arama için fiyatlar 16 ila 27 dolar arasında değişiyordu. Chicago’da kısa bir süre ticari olarak teklif edildikten sonra hiç popüler olmadı.
  • John Goodricke öldü. Bazı değişken yıldızların periyodik olduğunu ilk fark eden İngiliz astronom. Sağır dilsiz olarak doğdu, uygun bir eğitimden sonra dudak okuyabildi ve konuşabildi. Algol’un 68 saat 50 dakikaya kadar olan süresini hesaplayan ilk oydu, burada yıldız parlaklığını Dünya’dan görüldüğü gibi bir büyüklükten daha fazla değiştiriyordu. Ayrıca, uzak güneşin periyodik olarak karanlık bir vücut tarafından gizli olduğunu doğru bir şekilde öneren ilk kişiydi. John Goodricke, 16 Nisan 1786’da 21 yaşındayken Kraliyet Cemiyeti’ne kabul edildi. Bu onuru tanımadı, çünkü dört gün sonra, York’ta zatürreeden öldü. 20 Nisan 1786 yılı.
  • Charles Friedel öldü. Amerikalı kimyager James Mason Craftsile birlikte 1877’de Friedel-Crafts reaksiyonu olarak bilinen kimyasal süreci keşfeden Fransız organik kimyager ve mineralogist. 1856’da Strasburg’da okuduktan sonra Friedel, Superior National School of Mines’da mineralojik koleksiyonların konservatuarı olarak atandı. 1871’de École Normale’de ders vermeye başladı ve 1876’da Sorbonne’da mineraloji profesörü oldu, ancak 1884’te Wurtz’un ölümü üzerine bu pozisyonu organik kimya kürsüsüyle değiştirdi. Elmasları yapay olarak oluşturma çabalarında işbirliği yaptı, kristallerin piroelektrik özelliklerini inceledi, kristalografik sabitleri belirledi ve keton ve aldehit bileşikleri üzerinde araştırma yaptı. 20 Nisan 1899 yılı.

Bir Cevap Yazın