Yetim Kalan Dişi Aslanlar Junagadh Hayvanat Bahçesinde Anneliği Öğreniyor

Yavru olarak öksüz kalan dört Asya dişi aslanına, Junagadh’daki (Gujrat, Hindistan) Sakkarbaug Hayvanat Bahçesi yetkilileri tarafından başarıyla annelik öğretildi. Orman yetkilileri, yetim dişi yavruların esaret altında yetişkin hale gelip doğum yaptıklarında, anneleriyle hiç yaşamadıkları için küçüklerine nasıl bakacaklarını bilmediklerini gözlemledi.

Üst düzey bir orman yetkilisi, “Sonuç olarak, ilk doğum sırasında öksüz bir dişi aslandan doğan yavruların neredeyse yarısı öldü.” dedi. Yavrular, annenin onları nasıl besleyeceğini bilmediği için yetersiz beslenme nedeniyle öldü. Birçoğu onları ezdiğinde ya da düzgün bir şekilde kaldırmadığında öldü. Hayvanat bahçesi yetkilileri, muhafazalara yerleştirilen CCTV kameralarından dişi aslanların davranışlarını gözlemledi. 2008’de bir dişi aslan üç yavru doğurdu, ancak onlarla ilgilenmedi ve kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldılar. “Bu yavrular kafesten çıkarıldı ve ölüm oranını azaltmak için el yetiştirme verildi,” dedi R L Meena,ormanların baş koruyucusu, vahşi yaşam bölümü, Junagadh.

Bununla birlikte, elde yetiştirme ve yapay beslenme tavsiye edilmez, hayvanat bahçesi yetkilileri bir deneye başladı. Dört yaşındaki öksüz bir dişi aslanı, yavrularını normal şekilde yetiştiren başka bir dişiye yakın tuttular. “Öksüz dişi aslan, diğer dişi aslanın yavrulara nasıl baktığını, onları nasıl beslediğini ve kaldırdığını gözlemlemeye başladı. İlk üç yavrusu ölen bu öksüz dişi aslan daha sonra diğer üç yavrusunu düzgün bir şekilde yetiştirdiğinde büyük bir başarı elde ettik,” dedi Sakkarbaug Hayvanat Bahçesi Müdürü V J Rana, Öksüz dişi aslana ‘annelik’ öğretmenin bu deneyi diğer üç dişi üzerinde gerçekleştirildi ve hepsi de her biri üç yavru doğurdu ve onları başarıyla yetiştirdi. Bunlardan iki dişi aslan,

Asya aslanlarının genetik çeşitliliğini korumak için gen havuzlarının oluşturulduğu Rajkot bölgesindeki (Gujrat) Ramapara vidi’ye kaydırıldı. “Bu deney Asya aslanlarını korumak için çok önemlidir. Daha fazla yavruyu kurtarabileceğiz ve hayvanları koruyabileceğiz,” diyor Hindistan Vahşi Yaşam Enstitüsü (WII) başkanı Dr Y V Zhala,koruma biyolojisi ve hayvan ekolojisi, Dehradun. (Times of India — 4 Mart 2012)

Bir Cevap Yazın