Yüze Faça Atan Psikopat Kabile

Afrika’da Güney Sudan’da bulunan kabilelerin oldukça ilginç ve manyakça bir geleneği var. Bu geleneğin adı: yüz nişanı veya yüze faça atmak… Nuer, Dinka, Mundari ve Shillu kabilelerinde görülen bu ilginç ritüelde yüze ve vücuda keskin bir bıçakla işaretler yapılıyor.

Keskin bıçaklarla alınların, yüzün, vücudun çeşitli yerlerinin çizilmesiyle gerçekleştirilen bu ritüel sonrasında erkek çocuklar, kabile büyüklerinin arasına katılabiliyor ve artık “yetişkin” kabul ediliyor.

Küçük çocukların çoğu hayatını ve sorumluluklarını kökten değiştiren bu gelenek için uzun süre heyecanla beklerken, acıdan korkan kimi çocuklar ise kabiledeki sosyal baskı sebebiyle uygulamaya ses çıkaramıyor ve canlı canlı yüzünü kesiyor. Sonunda ise yetişkinliğe adım attıkları için mutlu oluyorlar.

Genellikle 14 yaşına gelen, sesleri değişen ve vücutlarında büyüme emareleri görülen çocuklar, büyüklerin istişaresi sonrası seçiliyor ve törenler eşliğinde yüzleri kesiliyor. Tıpkı Sünnet Törenleri gibi. Yüz işaretleme günü aileler ve tabii ki çocuklar için çok heyecanlı ve büyük bir gün. O günden sonra eğer kızlara arkadaşlık teklif ederlerse bu saygı görecekleri ve erkek olarak ciddiye alınacakları anlamına gelmektedir. Kabile üyelerinden eğer yetişkin bir erkeğin yüzünde nişan yoksa bu kişi kabile içerisinde çocuk gibi algılanıyor ve kızlar onu ciddiye almaz, olur da bir kız böyle bir erkekle görüşürse, kızın diğer arkadaşları onu ilişkiden vazgeçmesi için zorlar. Erkekliğe yolculuk başladıktan sonra bir yaşlı kişi bu çocuklara rehberlik etmekle görevlendirilir ve onlara kabiledeki rollerini öğretir..

Bir Cevap Yazın