Dev Dalgalar

Dev Dalgalar

Bir deprem sırasında, deniz tabanının fay düzlem boyunca yükselmesi veya alçalması ya da bir yanardağın bir bölümünün püskürme sırasında kopup denize düşmesi tsunami dalgalarının oluşmasına yol açar. Kıyıya yakın bir yerde karada meydana gelen bir yanardağ püskürmesi veya depremde tsunami dalgaları na neden olabilir. Bu olayların tümünde tsunami dalgalarının deniz yüzeyindeki oluşumu, yer hareketlerinin deniz tabanında yol açtığı yükselme ya da alçalmadan kaynaklanır. Açık denizde, bu dalgalar büyüklük bakımından normal dalgalardan farklı olmasalar da çok daha yüksek hızlarda yol alırlar. Oluştukları noktadan her yöne yayılan tsunami dalgaları, saatte 800 km gibi inanılmaz bir hıza erişebilirler.

Açık denizde tsunami dalgaları küçük olmalarına karşın büyük bir hızla yol alırlar. Dalgalar, sığ sulara ulaştıklarında yavaşlarlar ve bunun sonucunda boyları giderek yükselir. Deniz dibindeki bir deprem, tabanın yükselmesi ya da alçalmasına neden olur.

Deniz tabanındaki hareket, aynı zamanda, denizde de hareket oluşmasına yol açar. Bunun sonucunda küçük tsunami dalgaları oluşur.

Tsunami dalgaları, ilk Oluitıkları yerden büyük bir hızla her yöne yayılmaya başlar.

Diğer dalgalar gibi tsunami dalgası da sığ sulara ulaştığı zaman hızını büyük ölçüde yitirir. Öte yandan, normalin üstünde bir hızla yol aldığı için yavaşlaması yükselmesine neden olur ve böylece kıyıya dev bir dalga olarak çarpar. Bazı tsunami dalgalarının boyu 30 – 50 metreye erişebilir. Dalgaların yüksekliği kıyının biçimine ve kıyıdaki derinliğe bağlı olarak değişir. Her yanardağ püskürmesi veya deprem, tsunami dalgalarının oluşmasına yol açmadığı gibi her tsunami de büyük zararlara neden olacak kadar güçlü değildir.

Açık denizde tsunami dalgaları küçük olmalarına karşın büyük bir hızla yol alırlar. Dalgalar, sığ sulara ulaştıklarında yavaşlarlar ve bunun sonucunda boyları giderek yükselir.

Bir Cevap Yazın