Tarihte Bugün: 19 Şubat

  • Güneş’in Dünya etrafında değil, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü söyleyen Polonyalı astronom Kopernik doğru. 19 Şubat 1473 yılı.
  • William Gri Walter doğdu. Elektroensefalografi ile yapılan ölçümlerle ortaya çıkan öğrenmeyi belirli bir beyin dalgasıyla ilişkilendiren Amerikalı-İngiliz nörolog. Hipnoz, uyku, trans ve halüsinasyon gibi paranormal durumların nörofizyolojik korelasyonlarının incelenmesinde özel ilgileri vardı. Zamanının en gelişmiş robotunu yaptı. Latinceden “kaplumbağa” için bir testudo olarak adlandırılan otomatik cihaz, canlı bir yaratık gibi tepkileri taklit etti. Fotoelektrik bir göz, dokunmatik sensör ve motor tahrikli direksiyon simidi kullanarak engellerin etrafında pazarlık yapabilir. Bir ampule yaklaşabilir, ancak çok parlak hale geldiğinde geri çekilin – lambanın yanına yerleştirilen bir şarj cihazıyla temas edene kadar yaklaştığında pillerinin şarjı için “aç” olmadığı sürece. 19 Şubat 1910 yılı.
  • Edison, gramofonun ilk ve basit hali olan fonografı icat etti. 19 Şubat 1787 yılı.
  • Sovyetler birliği tarafından hazırlanan Mir uzay istasyonu, görevine başlamak üzere uzaya gönderildi. 19 Şubat 1986 yılı.
  • Robert C Richardson öldü. Robert Coleman Richardson, (Douglas Osheroff ve David Leeile birlikte) izotop helyum-3’te süper güçlülüğü keşfetmeleri nedeniyle 1996 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Amerikalı fizikçiydi. Helyumun sıcaklığı neredeyse mutlak sıfıra doğru azaldığından, garip bir faz geçişi meydana gelir ve helyum bir süperfluid şeklini alır. Atomların o noktaya kadar rastgele hız ve yönlerle hareket ettiği vardı. Ama bir süper sıvı olarak, atomlar daha sonra koordineli bir şekilde hareket eder! 19 Şub 2013 yılı. 75 yaşında vefat etti.

Bir Cevap Yazın