Avcılar Ve Ev Hanımları

Bariz fiziksel farklılıklarının yanı sıra, kadın ve erkeklerin emeği bölme konusunda uzun bir geçmişi vardır. Modern insanlar, erkeklerin avlanma ve leş yiyicilikten birincil derecede sorumlu olduğu avcı-toplayıcı toplumlardan evrimleşti ve genellikle onları evlerinden uzağa götürdü. Ayrıca grubu savunmaktan ve silah üretmekle de sorumlulardı. Evrimlerinin uzun mesafeli navigasyonu ve doğru hedeflemeyi tercih etmesi beklenebilir. Kadınlar eve yakın yiyecek toplayarak, kıyafet üreterek, yiyecek hazırlayarak ve her şeyden önce çocuklara bakarak ve emzirerek katkıda bulundular. Bu nedenle, navigasyon becerilerinin daha fazla yerel bilgiye ve motor becerilerine bağlı olmasını bekleyebiliriz, bu da ev işleri ve çocuk bakımı için gereken küçük genlik hareketlerini vurgulamak için. Artan algısal beceriler, ortamdaki veya çocuğun fiziksel durumundaki küçük değişiklikleri tespit etmenin önemini yansıtabilir.

Bu evrim temelli teorileri nasıl test edebiliriz? Hominidlerin ne kadar erken yaşadığı hakkında ayrıntılı bilgimiz yok. Modern dünyada tarih öncesi bir ortam da yarataabiliriz. Bununla birlikte, bu senaryoyu, modern teknolojinin etkisi altına gelmeden önce hala var olan veya çalışılmış olan önceden belirlenmiş toplumlara bakarak biraz doğrulayabiliriz. Ayrıca kafataslarını analiz ederek, 50.000 yıl önce beynin genel özelliklerinin modern insanlarınkinden çok az farklı göründüğünü biliyoruz, bu da beyin mekanizmalarının benzer olduğunu gösteriyor.

Bilişsel örüntüdeki cinsiyet farklılıklarının sadece veya öncelikle günümüzde erkek ve kız çocuklarının yetiştiriliş şeklinden kaynaklandığına dair alternatif teoriler, doğum öncesi biyolojik etkilerin rolü, cinsiyet farklılıklarının ilk ortaya çıktığı erken yaşlar ve kültürler arası benzerlikler hakkında bilgi edindikçe daha az güvenilirdir.

Bir Cevap Yazın