Uzunsakal cüce klanının -namı diğer Durin Soyu- ilk kralı, Khazad-dûm şehrinin kurucusu, İlk Cüce Durin; hükmünün ve buna binaen ömrünün uzunluğu sebebiyle Ölümsüz rumuzunu almıştır. Kaynaklardan yola çıkarak ömrünün en az 2395 yıl olduğuna ulaşılabilir.

Vala Aulë, Ilúvatar Çocukları’na duyduğu sabırsızlıktan ötürü cüceleri yapmaya karar vermiştir. Lakin Ilúvatar bunu fark etmiş ve onların Aulë’nin iradesi olmadan cansız varlıklardan başka bir şey olmadıklarını söylemiştir. Bunun üzerine Aulë büyük bir üzüntüyle yaptığı işi yok etmeye yeltendiğinde Ilúvatar cüceler can vermiş, lakin kendi evlatlarından önce gelmelerini yasak etmiştir. Ardından Aulë’ye Yedi Ata’yı, en büyükleri olan Durin hariç, hepsinin yanına bir yoldaş vermek ve dünyanın muhtelif yerlerinin derinlerinde uykuya daldırmak suretiyle dağıtmasını buyurmuştur. Bu Yedi Ata’dan Durin Dumanlı Dağlar’ın içindeki Gundabad Dağı’na gönderilmiştir.
Ölümsüz Durin, İlk Çağ’da yaşayan ve cücelerin yedi atasından en bilinenidir. Üçüncü Çağ’da cücelerin hayattaki tek topluluğuna kendisine atfen Durin’in Halkı denmiştir. Aynı zamanda Khazad-dûm’un kurucusudur ve cücelere tüm zanaatkarlıklarını öğreten cücedir. Bütün cüce soyları yok olurken ya da karanlığa hapsolurken o kendi soyunu çok iyi korumuştur. Çok uzun süre yaşadığı için Durin’e Ölümsüz denirdi.
Halkı onun bir gün yaşama döneceğine inanır ve onun adına bir sürü heykeller dikmişlerdir. Dünyaya gelmiş geçmiş en cesur,en bilge ve en güçlü cüce olduğu söylenir.
Durin ismiyle bilinen diğer cüce kralları şunlardır;
II. Durin
III. Durin (İ.Ç. 1600 civarı hükmetti)
IV. Durin (İkinci Çağ’ın sonları ile Üçüncü Çağ’ın başları civarında hükmetti)
V. Durin
VI. Durin (Moria’da maden ararken bir balrogun uyandırıldığı dönemin kralı. Daha sonra Durin’in Felaketi adıyla anılacak olan balrog tarafından öldürüldü.)
VII.Durin (Dördüncü Çağ’da Khazad-dûm’u tekrar ihya etti ve Durin’in soyunun sonu gelene kadar Khazad-dûm’da yaşadılar)