Doğurgan Ve Anaç Kuşum!

Mavi kuşumuzu (Gök) geçen yıl 23 Ağustos’ta aldık. Aldığımızda 5 – 6 aylıktı ve kuşçu bize alışmasının çok zor olduğunu söyledi nitekim öyle de oldu. 1 yıl uğraştık elimize gelmesi için. Hala arada kaçtığı oluyor ama özellikle eşi yanında yokken bize karşı çok ilgili oluyor. Gerçekten ne kadar kızsam da dişi kuşuna veya erkek kuşuna eş almayanlara bu alışma konusunda hak veriyorum. Mavi kuşumuz, Sarı’yı (Çılgın) görür görmez resmen aşık oldu. Zaten bize alışmasını zorlaştıran durumlardan biri bu oldu. Ancak Çılgın bize çok alışık olduğundan o da bizimle beraber havuç vs yedi. Yani çift kuşları alıştırmak hem kolay hem zor denilebilir.

Fotoğrafta yüzü biraz garip gelebilir ama biliyorsunuz erkek kuşlar dişi kuşlara yem kusar. Anne kuş da yavrularına yem kusar. Anneliğin ne kadar güzel ve ödün isteyen bir durum olduğu buradan belli aslında. Yani normalde mavi kuşumuz aşırı güzeldir. Tüm kuşlar da öyledir tabi ama bizim kuşumuz hem iri hem çok güzel renge sahip…

Kuşumuz ilk olarak Temmuz ayında yumurtladı, ancak yumurtaları boş çıktı. Kuşçudan öğrendiğimize göre çiftin acemiliğine denk gelmiş. İkinci olarak Eylül’de yumurtladı ama yavrular büyüyemeden öldü. Nedenini anlayamadık. Üçüncü olarak da Kasım ayında yumurtladı, 3 tanesi çıktı ancak 1 tanesi ölü doğdu, şimdi 3 yumurtası daha var (Yeşil kuşumuzun da 2 yumurtası var halihazırda) Yani anlayacağınız kuşumuz tam doğurgan çıktı… ( Ya da kuşlarımız doğurgan çıktı da diyebiliriz.) Toplamda 14 – 15 kez yumurtladı 3 evrede, yavrularına karşı öyle anaç öyle korumacı ki, görünce biz de çok mutlu oluyoruz.

Kuşumuz eşine o kadar düşkün ki, eşi Çimen’den (diğer dişi kuşumuz) zaten hiç hoşlanmamasına rağmen kıskançlık yapıp dişi kuşla kavga ediyor…. Zaten eşini çok seviyor her halinden belli. Eşi de onu çok seviyor onunla beraber yuvada yavrularını ısıtıyorlar. Kuşumuz yumurtlamadan önce hepimizi ısırıyordu, diğer kuşlara hatta eşine bile saldırıyordu ama şimdi yumurtladıktan sonra rahatladı, hem yavrular da büyümek üzere oldu. Kuşumuz şuanda diğer dişi kuşumuzla bile çok iyi anlaşıyor, beraber uçuyorlar.

Bir Cevap Yazın